Logga in

”Att spara el på det sättet kan vara direkt livsfarligt”

Publicerad
25 aug 2022, 05:52

Säker Vatten går ut med en varning efter ha sett och hört amatörtips om att sänka värmen, som i värsta fall orsaka legionella, säger experten Martin Brunnkvist.

Varför går ni ut med den här varningen nu?

–Det kommer massor av energispartips från alla håll och kanter. Vi har sett i sociala medier att vissa tipsar om att sänka temperaturen på varmattenberedaren och hört snack om det på stan. Men att spara el på det sättet kan vara direkt livsfarligt om man sänker temperaturen under 60 grader. Det kan leda till legionellatillväxt.  Legionärssjukan är farlig och orsakar fler dödsfall varje år än elolyckor.

Ett annat ifrågasatt spartips:
”Att stänga av elpatronen är en dålig lösning, men…”

Experterna reder ut förvirringen kring uppmärksammat Arn-fall:
”Räkna med skyhöga elräkningar om vattnet är 60 grader”

Vilka står bakom den typen av råd?

– Det är amatörer som inte känner till riskerna. Står temperaturen på 80 grader kan det förstås bra att sänka den, men inte under 60 grader. Kontakta oss på Säker Vatten istället eller gå in och läs på stoppa legionella.se där det finns bra information.

Läs också:
Dricksvatten smittade två personer med legionella

Har du något bättre råd för hur man får ner kostnaderna för varmvatten?

–Undvik att använda varmvatten så långt det är möjligt genom att exempelvis duscha mindre och dra åt droppande kranar. Sedan finns det massor av andra tips att sänka elkostnaderna som inte är farliga och som inte har med Säker Vatten att göra. Att sänka inomhustemperaturen till exempel.