Logga in

10 saker du inte får missa på Nordbygg

Publicerad
22 apr 2024, 06:00
| Uppdaterad
20 apr 2024

Totalt väntas 40 000 besökare, 900 utställande bolag och 300 seminarier under fyra intensiva dagar på Stockholmsmässan i Älvsjö med start 23 april. Vi har listat 10 saker som du inte får missa på Nordbygg.

1. Testa exoskelettet

Ett exoskelett underlättar tung borrning i bergväggar på Henriksdals reningsverk
Så funkar exoskelettet

Andreas Winborg talar i VVS-podden om rörmokarnas vardag
”Hur ska man få in ett avloppsrör i en 70-vägg?”

En ny version, Exo-T, av det så kallade exoskelettet är en av flera produkter som presenteras av företaget Hilti. Exoskelettet fungerar som en stödstruktur för överkroppen där armarnas vikt förs ner på höfterna. Det som är nytt med Exo-T är att den har en lyftarm att fästa stora verktyg i och som underlättar vid moment som väggdemolering och tung borrning. Exo-T kommer att finnas på plats för besökarna på Nordbygg att testa. Hilti finns i monter B05:20, Ute 0:3.

2. Trångt i schakten

För trångt och för dåligt planerat. Så ser det ofta ut när installatörer ska göra sitt jobb. För att kunna göra korrekta installationer i en byggnad har Säker Vatten, Installatörsföretagen, Isoleringsfirmornas förening och Svensk Ventilation beviljats medel från Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, SBUF. Syftet är att driva frågan och ta fram rekommendationer. Säker Vatten presenterar vad man kommit fram till på Nordbygg. Säker vatten ordnar seminarium om schakt som ger plats för installation på torsdag 25 april kl 12-12:45 på Nordbygg i lokal K22. Säker Vatten visar också en schaktmodell i sin 19 meter långa och 2 meter smala monter AG:10.

3. Energismart golvbrunn kan få guldmedalj

Greentech-företaget Enduce från Umeå, står bakom  golvbrunnen Enduce E1 som tar tillvara på energin i duschvattnet. Det är en egen innovation som företaget också har tagit patent på. Värmen från använt duschvatten leds genom en högeffektiv plattvärmeväxlare som förvärmer kallvattnet till duschblandaren. Därmed kan 75 procent av duschenergin återanvändas och varmvattenanvändningen minskas med 45 procent, enligt Enduce, som är nominerad till Nordbyggs guldmedalj. Enduce finns i monter A11:03.

4. Visualiserad ventilation kan vinna inneklimatpris

Under devisen ”Vi gör det osynliga synligt” lanserar ventilationstillverkaren Bevent/4 SafeAir sensorsystemet Visible Air med en huvudenhet (router) och satellitenheter för luftmätning och styrning som gör att man kan visualisera och övervaka luftkvalitet via dator, läsplatta eller mobil. Innovationen är en av de nominerade till Stora inneklimatpriset som delas ut på Nordbygg. Bevent finns i monter A14:30.

 5. Enklare stambyte med våtrumskassett

Våtrumskassetten BA 690 Certus för stambyte löper från golv till tak och rymmer stammar och avloppsrör, samlar alla installationer på ett ställe. Konstruktionen ska vara snabb och enkel att montera med små ingrepp på väggar och golv. Rören är dragna innanför tätskiktet, något som gör dem mer lättåtkomliga vid framtida servicearbeten och reparationer. Eventuella läckage upptäcks tidigt. Allt enligt tillverkaren Beulco Armatur som presenterar kassetten på Nordbygg. Beulco finns i monter A06:10.

6. Egenutvecklat mjukvarupaket för värmepumpar

En av uppstickarna på värmepumpsmarknaden, Qvantum Energi, tillverkar värmepumpar med egenutvecklad hård- och mjukvara för att underlätta för bland annat kyl- och värmepumpstekniker. På Nordbygg kommer värmepumpsföretaget att presentera mjukvarupaket med verktyg för installatörer och projektörer, informera om köldmediet propan och om cirkulär hantering av komponenter. Qvantum Energi finns i monter A13:30.

7. Comeback för solvärme

Svensk solvärmeteknik var banbrytande under 1970–1980-talen, men sedan dess har intresset varit svalt. Men kanske är det dags för en comeback? Det menar i varje fall Svensk Solenergis Ludvig Bydén som på Nordbygg redogör för en möjlig väg för solvärmen in i den svenska energiförsörjningen. Ludvig Bydén pratar om solvärme i fastighetsbeståndet på Solscenen på Nordbygg fredagen den 26 april kl 11.30-11.50.

8. Klämringskoppling fyller 50

1974 föddes Vatette klämringskoppling, även kallad VA-koppling, i Vårgårda. Vatette-kopplingen, som blev grunden i ett komplett system för tappvatten, är en vardagshjälte för installatören än idag, anser ägaren Villeroy & Boch Gustavsberg. VA-kopplingen finns att beskåda i monter A09:21, A08:25.

9. Framtidens värmepumpar – hur ser de ut?

Anders Ekdahl, marknads- och kommunikationschef på Nordic Climate Group, håller i ett seminarium om framtidens värmepumpar. Naturliga köldmedier och fastighetsvärmepumpar är några saker som ska diskuteras. Seminariet ges i Nordic Climate Groups monter A13:45.

Fredrik Karlsson, chefredaktör på Elinstallatören, står bakom VVS-podden
”Installatörerna gynnas av en bred byggpodd”

10. VVS-podden live

Podden tar upp de hetaste snackisarna i branschen. På Nordbygg görs VVS-podden live med VVS-Forums chefredaktör Fredrik Karlsson och gäster. Allt kan ses och höras på scenen Arena Fastighetsenergi på tisdag kl 16.20-16.40, onsdag kl 10-10.30 och kl 16-16.30, torsdag kl 16.30-16.50 och fredag kl 10-10.25 samt kl 14.30-14.50.