Logga in

Hon fick ingen lärlingsplats som rörmokare – blev värmepumpstekniker

Publicerad
5 feb 2024, 06:00
| Uppdaterad
8 feb 2024

Äntligen har hon certifikatet i sin hand. Sandra Siira har klarat provet har utbildat sig till värmepumpstekniker. Här berättar hon om de största utmaningarna.

Det är Sandra Siiras första dag på nya jobbet som kyl- och värmepumpstekniker när vi hörs.

utmaningar i skolan
5 saker som var svårast under utbildningen till värmepumpstekniker

mer om värmepumpstekniker
Eva och Johan hittar felen i värmepumparna

Bara några dagar tidigare har hon klarat branschprovet och fått det efterlängtade certifikatet och börjat sitt nya jobb, som kyl- och värmepumpstekniker på FMT i Fagersta.

– Det känns fantastiskt bra. FMT har tidigare varit min praktikplats, så jag trivs här, säger hon.

Sandra Siira har arbetat som undersköterska i tio år, men bestämde sig för att omskola sig till VVS-montör.

Hon hade hört att det fanns gott om jobb för VVS-montörer, att lönen var högre än i vården och att hon kunde få regelbundna arbetstider och vara hemma med familjen på kvällar och helger.

– Jag gick en VVS-montörsutbildning 2021, men fick aldrig någon lärlingsplats som VVS-montör. Det var inte alls roligt. Alla sa att det är sån brist på VVS-montörer, men ingen ville satsa på dem.

På sin tidigare praktikplats hade hon fått med Mikael Thille som äger FMT i Fagersta – men FMT hade gått över till kyla.

– Då hittade jag en utbildning till kyl- och värmepumpstekniker på Insu i Katrineholm och tänkte att jag skulle fortsätta på samma spår. Kan man VVS har man mycket teknik bakom sig. Det är ett kreativt jobb. Inom det här yrket måste man tänka till. Möjligheten att utvecklas har lockat mig att byta bransch. Sedan ändras lagar och regler hela tiden, man måste hänga med.

Vilka praktiska problem ser du med jobbet som kyl- och värmepumpstekniker?

–  Det här är min första dag på nya jobbet, så det är svårt att säga. Men jag vet att magnetit är ett stort problem, eftersom det förstör värmepumparna. Ett annat problem är att givaren kan ge fel värmekurva, i dag har vi hjälpt en kund med en givare som indikerade att det var fem plusgrader, när det i själva verket var åtta minusgrader. Det var jättekallt inomhus.

så kan du undvika dem
10 vanliga missar vid värmepumpsinstallation

Sandra Siiva och hennes familj, man och en femårig dotter, bor i Guldsmedshyttan i Lindesberg och hon pendlar över två timmar varje dag fram och tillbaka till arbetet i Fagersta.

– Förhoppningsvis kan jag börja jobba hemifrån, det vill säga att jag utgår från hemmet när jag åker på olika uppdrag. Ett annat alternativ är att starta eget.