Logga in

Fem skäl att välja golvvärme i stället för radiatorer

Publicerad
29 jan 2024, 06:00
| Uppdaterad
30 jan 2024

Värmesystemet är energieffektivt, och ger en lyxig känsla. Det menar Alexander Ekberg, vd på KI Rör, som installerat värmegolv i stället för radiatorer i ett flerbostadshus i Stockholm.

1) Klimatavtrycket för golvvärme är lägre än för radiatorer. Allt enligt nya beräkningar i ett flerbostadshus i kvarteret New York på Gärdet i Stockholm. 

Höga elpriser har fått vattenburen golvvärme att göra comeback på energimarknaden
”Vi får rycka ut när folk försökt lägga golvvärme själva”

Experterna är tveksamma till att använda glykol som rostskydd i golvvärmesystemet
Därför är glykol inget bra rostskydd för golvvärmerör

2) Den lägre framledningstemperaturen ger lägre energianvändning. Radiatorer kräver betydligt högre temperaturer än golvvärme. 

3) Driftkostnaden blir lägre tack vare den låga framledningstemperaturen. Vattenburen golvvärme är dock dyrare att installera jämfört med elektrisk golvvärme. 

4) Fungerar bra i kombination med värmepump. Då får man mer värme ut i sin bostad per använd kilowattimme i ett vattenburet golvvärmesystem jämfört med radiatorer, enligt Alexander Ekberg. Luft/Luftvärmepumpar och luft/vattenvärmepumpar går bra tillsammans med golvvärme. Dock ger kombon frånluftsvärmepumpar och golvvärme dålig inomhusmiljö, enligt kritiker.

Se upp med fällorna, varnar Anton Christensen på Golvvärmespecialisten i Stockholm
Fem tips när du installerar vattenburen golvvärme

5) Golvvärme ger ökad komfort och en lyxigare känsla, menar Alexander Ekberg och pekar på att golvvärme ger en jämn värme som sprider sig över hela rummet. Det blir också lättare att inreda rummet, eftersom man inte behöver ta hänsyn till radiatorernas placering.