Logga in

 ”Det gick lite snabbt där så det blev tokigt”

Publicerad
25 apr 2024, 07:47

Golvvärme i stället för radiatorer ger lägre framledningstemperatur. Men blev det riktigt rätt eller var du ute och cyklade om deltat, Andreas?

VVS-podden handlade senast om när golvvärme ersätter radiatorer och vad fördelen då är. Andreas Winborg, ledande montör på Torppa rörprojekt och sidekick i podden, berättade om ett projekt han är på där det bara är golvvärme på nedervåningen och radiatorer på övervåningen.

Läs artikeln det handlar om:
”Framledningstemperatur på 35 grader och 20 tillbaka ger mindre delta”

– Har du en framledningstemperatur på 35 grader och kanske 20 grader tillbaka har du mindre delta och mindre effektförluster. Där är nog stora fördelen med golvvärme, resonerade han.

När sedan redaktören använde just det citatet som rubrik tog det inte lång tid innan kommentatorerna på Facebook hade tryckt till honom ordentligt.

– Ja, det gick lite snabbt där så det blev tokigt, medger han nu.

Läs också experten om golvvärme:
”Värmepumparna har högre verkningsgrad om de inte måste jobba så högt”

Så vad hade varit rätt?

– I det projektet jag är på är det 27 grader fram och 23 tillbaka så det är en deltatemp på 4 grader. Den är ”projjad” så, det står i den tekniska beskrivningen.

Även dessa siffror får folk att reagera: ”38/30 på ingjutna slingor är standard”, skriver en person och på det svarar Andreas att det fanns en del speciella förutsättningar i det här projektet.

Andra reagerar och resonerar om fördelar, nackdelar, möjligheter och risker. Ämnet engagerar läsarna.

Lyssna på poddavsnittet: