Logga in

Därför är glykol inget bra rostskydd för golvvärmerör

Publicerad
15 aug 2022, 09:01

Björn Holmgren frågade nyligen på Facebook om han skulle använda glykol för att åtgärda rostiga rör i golvvärmesystemet. Men experterna är tveksamma.

Byggnadsarbetaren Björn Holmgren beskriver sig som allt-i-allo när det gäller installationer. Han har två golvvärmesystem i sitt hus i Helsingborg, ett äldre med stålrör och ett nyare med plaströr.

Energiexperten Roland Jonsson reder ut alternativen
Vilket skydd ska jag installera när jag fyller på värmesystemet?

Frysskyddsmedel tillsattes inte golvvärmerör
Golvvärmen frös sönder

”Att stålrören rostar är oundvikligt”, konstaterar Björn, men skickade ändå ut frågan till Facebook-gruppen Värmepumpsteknik utan gränser:

”Finns det någon tillsats man kan ha i rören som fungerar på både stålrören och plaströren? De blandar ju sitt vatten. Eller kan man köra vanlig glykol? Det skulle ju stoppa den invändiga rosten av stålrören till 100 procent.”

Han tänkte främst på den äldre golvvärmeanläggningen med ettrörssystem från 1967, som består av stålrör i gjuten platta på mark med en yta på cirka 120 kvadratmeter.

– Är man ute efter frysskydd kan glykol vara ett alternativ. I glykol brukar det även finnas någon form av inhibitor typ rostskydd. Är det bara rostskyddet du är ute efter så tillsätt bara det nödvändiga, säger energiexperten Roland Jonsson, och tillägger:

– Har man något annat än bara vatten i värmesystemet får påfyllningen inte vara fast utan måste ske med slang värmesystemet.

En aktuell rapport från Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond (SBUF) handlar om vätskeburna system för värme och kyla. Här anser man att glykol är en förorening som ofta kommit in vid provtryckning av golvvärmesystemet.

Enligt rapporten skiftar kunskapsnivån betydligt bland personer som arbetar med exempelvis vattenburen golvvärme.

”Även kunniga drifttekniker kan dras med en mängd vanföreställningar. En sådan är att glykoler skulle vara korrosionshämmande. Det förekommer att glykol tillsätts i system som drabbats av korrosionsproblem, vilket gör skadan än värre.”

När byggnadsinspektören sålde sitt hus innehöll det dolda fel
Sålde hus med golvvärmefel

Vilka skador kan då glykol orsaka?

Slambildning, beläggningar och läckage, vilket i sin tur kan leda till igensättning av rör, pumpar och ventiler, enligt Lars Cedheim på Byggforskningsrådet, som citeras i rapporten, Det finns en risk att glykolen kan  bryta ner metallen.

Vilken lösning valde då Björn till sist?

– Jag pratade med en kompis som är rörläggare och hällde inte i glykol. Köpte ett medel från Fernox, då jag har deras filter sedan tidigare, svarar Björn.