Logga in

Fem tips när du installerar vattenburen golvvärme

Publicerad
30 aug 2022, 06:41

Se upp med fällorna vid vattenburen golvvärme. Anton Christensen på familjeföretaget Golvvärmespecialisten i Stockholm AB berättar om fem vanliga misstag och hur du undviker dem.

1 – Var noggrann

Se upp så att du inte skruvar i slangen! Det är lätt hänt, men orsakar mycket merjobb. Vattenburen golvvärme innebär ju att varmvatten pumpas genom rör i golvet. Det är ett slutet system med pex-rör i dimensioner från 8 millimeter till 20 millimeter och ett litet hål kan förstöra hela konstruktionen. Skarvkopplingar för pex-rör finns på marknaden och kan lösa problemet.

Inga konstigheter med fläckvis värme vid golvvärme, tyckte rätten.
Tingsrätten: ”Golvvärme innebär inte att alla golv hela tiden är varma”

Golvvärmen fungerade inte och rören frös
Sålde hus med golvvärmefel

2 – Isolera mera

Golvvärme i källaren är ett särskilt kapitel. Ett av de vanligaste misstagen är att inte isolera grunden. Vattnet avger mer värme i kallare områden och mindre i de varmare. Om man lägger golvvärme i ett källargolv med dålig grundisolering så värms marken under källaren upp. Fukten transporteras från den varma marken under huset och upp till källarväggens insida. Detta innebär risk för fuktskador i väggen. En tumregel är att det ska vara minst 250 millimeters isolering under källaren eller under platta på mark.

3 – Golvvärmen som sprängdes

Se till så att vattnet inte fryser efter provtryckning av golvvärmen. För att undvika att vattnet fryser till is som spränger sönder systemet så kan man provtrycka med luft. Golvvärmesystem i fritidshus och garage kan också drabbas av frostsprängning. på grund att grundtemperaturen i utrymmet ofta är så låg att flera dagars utomhuskyla leder till att rören fryser.

4 – Håll koll på trycket

Dra åt kopplingarna ordentligt så att det inte sipprar ut vatten som kan orsaka en vattenskada, något som visserligen är ovanligt i golvvärmesammanhang. Endast en procent av läckagen från ledningssystem sker där, enligt Vattenskadecentrum. Men märker man att golvvärmesystemet tappar tryck ska man inte ignorera detta. Man ska inte låta sig luras av att man inte kan se något vatten då det kan hitta sin egen väg utan några tecken på synliga skador.

Entreprenören missade att tillsätta frysskyddsmedel i vattnet
Golvvärmen frös sönder

5 – Störande missljud

Vatten i rör har alltid en tendens att låta. Men om ljudet blir för högt och störande så kanske man inte njuter lika mycket av golvvärmen. För att undvika oljud så ska man dammsuga spånskivorna noggrant så att inte skräp hamnar i själva spåret. Det kan annars skapa störande ljud som kan bli obehagliga för de boende. Spika inte heller i värmespridningsplåtarna det kan också ge upphov till allt annat än ljuv musik.

Källor: Golvvärmespecialisten, Golvvärmekungen.