Logga in

”Ett stort plus är att framledningstemperaturen är mycket lägre”

Publicerad
29 jan 2024, 06:00
| Uppdaterad
31 jan 2024

I kvarteret New York 1 i Stockholm har man lyckats sänka energianvändningen – genom att slopa radiatorerna. Här är lösningen som gett sänkt energianvändning – och ökad komfort.

Precis som kvartersnamnet – New York 1 – antyder så är det storstadskänsla över den nybyggda fastigheten på Gärdet med fönster från golv till tak på restaurangerna i bottenplanet och i penthouset högst upp i huset.

Martin Brunnkvist på Säker Vatten svarar
Får man dra läckageindikering för golvvärme till vilket rum som helst?

De höga elpriserna har fått vattenburen golvvärme att göra comeback på energimarknaden
”Vi får rycka ut när folk försökt lägga golvvärme själva”

Från början skulle det nya huset – ritat av arkitektfirman Wingårdh – bli 20 våningar högt. Men Skönhetsrådet sa nej och nu tronar i stället en nio våningar hög byggnad i korsningen Värtavägen/Sandhamnsgatan på Gärdet.

Det nybyggda, ljusrosa flerbostadshuset smälter annars överraskande väl in i omgivningen av medelhöga punkthus från 1930–1950-tal. 

Men det finns två saker som gör huset ovanligt: Det är ett lägenhetshotell med 50 lägenheter och det finns inga radiatorer i lägenheterna. I bostäderna består värmesystemet helt och hållet av vattenburen golvvärme, i restaurangen och övriga lokaler finns dock radiatorer.

LK Systems, som tillsammans med KI Rör AB installerat golvvärmen, har en uttalad ambition att vattenburen golvvärme i flerbostadshus ska bli lika självklart som att välja golvvärme vid småhusproduktion.

Alexander Ekberg, vd på KI Rör AB. Foto: Jonas Eng

– Ett stort plus är att framledningstemperaturen är mycket lägre, vilket ger en lägre energianvändning. Därför kommer det att byggas ännu fler flerfamiljshus med värmegolv i framtiden, säger Alexander Ekberg, vd på KI Rör AB och involverad i projektet.

Han menar att det finns många fördelar med systemet och att  beställaren, fastighetsbolaget Wallenstam, valde golvvärme till projektet för att få en lyxig känsla till fastigheten. 

– Med lägre driftkostnad, klimatavtryck och högre trivsel borde vattenburen golvvärme vara dagens nya standard i alla fastigheter, anser Alexander Ekberg.

Vi tar hissen ner till DUC:en, den digitaliserade undercentralen, där värmeväxling sker mellan fjärrvärmesystemet och golvvärmen. 

Här hittar man också värmesystemets pumpar, expansionskärl, avstängningsventiler, reglerventiler, instrument för styr- och regler samt installationen för fjärrkyla.

–  Den driftansvarige kontrollerar värden ur datacentralen en gång i månaden, medan jag kollar att allt ser bra ut en gång i veckan, säger fastighetsskötaren Roger Backström på Riksbyggen, som förvaltar fastigheten som numera ägs av en ekonomisk förening som i sin tur ägs av 14 Länsförsäkringsföretag. 

Roger Backström släpper in oss i en lägenhet som för tillfället står tom och som håller på att städas. Det är en trerummare med tvättmaskin och torktumlare i det helkaklade badrummet, balkong och utsikt över Frihamnen. Vi tar av oss skorna, går runt i strumplästen och känner svagt värmen under parketten.

– Nu är värmen på cirka 24 grader och det ger en behaglig temperatur. Ökar man värmen för mycket så kan golvet resa sig, säger Alexander Ekberg och pekar på ett reglage på väggen där de boende själva kan reglera värmen.

I kvarteret New York 1 användes en ny teknik för installation av golvvärme där golvvärmeslingorna placerades på flytande isolerskivor.

Lagbasen Emil Broomé tycker att det var ganska besvärligt att vika upp skivor, limma och skära till kanter, särskilt i en byggnad utan räta vinklar.

– Det blev mycket eftertejpning för man vill ju verkligen att allting blir tätt. Vi köpte extra tejprullar för att vara på den säkra sidan.

Se upp med fällorna vid vattenburen golvvärme
Fem tips när du installerar vattenburen golvvärme

Han kan få installera mer golvvärme i framtiden för fördelarna har visat sig vara många. Och nya beräkningar utifrån miljövarudeklarationen EPD, som beskriver en produkts miljöpåverkan under hela livscykeln, visar att klimatavtrycket är lägre för golvvärme än för radiatorer.

FAKTA/ KVARTERET NEW YORK 1

  • Fastigheten New York 1 är ett nio våningars lägenhetshotell som ligger på Gärdet i Stockholm. 
  • Den ritades av Wingårdhs arkitekter och de 50 lägenheterna blev inflyttningsklara under 2020.
  • Uppvärmningssystemet består av vattenburen golvvärme, det finns inga radiatorer i lägenheterna.
  • I restaurangen och övriga lokaler i fastigheten finns dock ingen golvvärme, utan vanliga radiatorer.
  • Såväl golvvärme som radiatorer försörjs av fjärrvärme.