Logga in

”50 millimeters golvbrunn kan visst klara flödet”

Publicerad
13 nov 2023, 06:04

Golvbrunnen måste vara minst 75 mm för att klara flödet från badkar, sa besiktaren i en artikel i VVS-Forum. ”Olyckligt och felaktigt”, säger försäljningschefen.

Besiktaren:
”Många nybyggda badrum får rivas upp på grund av några få centimeter”

Läs också:
”Det är inte värt att snåla på golvbrunnen”

Faluplasts golvbrunn Siv är 50 millimeter och typgodkänd för att klara flödeskravet för dusch och badkar. Men när en av företagets säljare var på kundbesök visade kunden upp artikeln från VVS-Forum där besiktaren Sajad Mirkhalafi avråder från att använda golvbrunnar med den dimensionen till badkar.

– Det är olyckligt och felaktigt att han säger så eftersom vår golvbrunn uppfyller Europastandarden krav. Det får oss att framstå som oseriösa och det finns säkert fler som är i samma sits, säger Mats Reimers, försäljningschef på Faluplast.

Sajad Mirkhalafi säger att han inte vill rekommendera eller kritisera specifika produkter med sina råd.

– Men jag finner det något problematiskt att marknadsföra golvbrunnen Siv som lämplig för både dusch och badkar utan att specificera under vilka förutsättningar det stämmer, säger han och påpekar att det är viktigt att valet av golvbrunn baseras på hela den tekniska utformningen av badrummet:

Sajad Mirkhalafi ger exempel på ett badrum med dusch (0,2 l/s), ett stort badkar (0,3 l/s), dubbla tvättställ (0,2 l/s) och en tvättmaskin (0,2 l/s) som skulle ha en total normflödesbelastning på 0,9 l/s.

–  Enligt Boverkets byggregler, BBR 6:641, bör spillvatteninstallationen kunna avleda minst 15 procent av detta, vilket ger en flödeskapacitet på minst 1,35 liter per sekund.  Något som överstiger kapaciteten för en 50 millimeters golvbrunn som Siv, säger han.

Läs också:
”Världens energieffektivaste golvbrunnslösning”

Men Mats Reimers tycker att det är ett dåligt exempel

– Man kan inte hänvisa till ett extremfall där det inte ens är säkert att 75 millimeter räcker. I sådana specialfall är det upp till installatören att titta på och bedöma flödet. För övrigt tycker jag att det är konstigt att det inte nämns någonting om typgodkännande när det gäller golvbrunnar som monteras fel.Det finns flera 75 millimeters brunnar som inte klarar typgodkännandet att få monteras till dusch eller badkar.