Logga in

Sensorn styr belysning och energi efter var barnen är

Publicerad
2 feb 2023, 05:20

Den räknar ut hur många som är i rummet – så systemet kan rätta inneklimatet efter det. En förskola i Trollhättan är först med att använda sensorn från Schneider Electric.

Förskolan Citronfjärilen är ett av flera energiprojekt som Schneider Electric genomför i samarbete med teknikkonsulten Rejlers och Kraftstaden Fastigheter.

De första tio minuterna efter en arbetsplatsolycka är avgörande
Biosensor ska rädda liv i byggbranschen

”Metoden sänker en byggnads klimatavtryck samtidigt som systemet säkerställer ett bra inomhusklimat.”
Digital tvilling sparar energi i fastigheter

På Citronfjärilen installerar Schneider Electric en lösning för rumsstyrning och en sensor för klimat och belysning.

En av Schneiders sensorer.

Lösningarna som valts är bland annat SpaceLogic RP-C controller och tillhörande expansionsmoduler för klimat- och belysningsstyrning, VOC-givare för mätning av luftkvaliteten i byggnaden samt rumssensorn SpaceLogic Insight-Sensor.

SpaceLogic Insight-Sensor är Schneider Electrics senaste lansering på marknaden av rumssensorer och möjliggör mätning av upp till sex parametrar i en komplett sensor.

Kombinationssensorn räknar antalet personer som befinner sig på en yta, mäter ljusnivå, ljudnivå, temperatur, luftfuktighet samt detekterar närvaro. Luftfuktighet och temperatur mäts bland annat för daggpunktsreglering.

Ventilationsexperten Jonn Are Myhren har tagit fram ett fläktsystem för självdragsventilerade hus
Smart fläkt ska få bort lukt och fukt i villor – men det är svårt att hitta montörer

– Att ventilera fastigheter beräknat på det faktiska antalet personer som befinner sig i lokalerna säkerställer både ett behagligt och bra inomhusklimat och optimerad energianvändning, säger Kenneth Nygren, Team Manager på Schneider Electric.