Logga in

Snabbväxande Stockholmsfirma i konkurs: ”Beställaren betalade inte”

Publicerad
1 nov 2023, 09:12
| Uppdaterad
2 nov 2023

När beställaren inte betalade för ett projekt på över sju miljoner kronor blev likviditetsbristen akut.

Läs också:
Snabbväxande rörfirma i konkurs: ”De har haft för dålig kontroll”

Läs också:
Rörfirma i konkurs: ”Vi fick inte igenom prishöjningarna fullt ut”

Storstadens Rör i Nacka försattes i konkurs den 30 oktober vid Stockholms tingsrätt. Vid konkursen hade företaget 26 anställda.

Helena Ståbi.

– Den huvudsakliga anledningen till konkursen är att beställaren inte betalade för ett stort arbete, ett projekt på sju, åtta miljoner kronor. Den akuta likviditetsbristen gjorde att de inte kunde fortsätta. Dessutom kan det ha varit dåliga marginaler på andra arbeten med tanke på materialprisökningarna, säger konkursförvaltaren, advokat Helena Ståbi vid Christensson Roth Advokater i Stockholm.

Hon vet ännu inte orsaken till att Storstadens Rör inte fick betalt för det stora projektet.

– Det är en ganska stor beställare så jag tycker att den borde ha betalat någonting i alla fall. Vi får försöka att driva ärendet vidare för att få in pengar, säger Helena Ståbi.

Hon tillägger att det generellt sett ofta blir konflikter om betalningen för ätor, ändrings- tilläggsarbeten.

Helena Ståbi kommer också att undersöka om det går att slutföra pågående projekt och om andra projekt kan överlåtas.

– Om det finns anläggningstillgångar, till exempel maskiner och annan utrustning, säljs de,, men det brukar inte vara så mycket.

Storstadens Rör omsatte cirka 49 miljoner kronor med 25 anställda det brutna räkenskapsåret 2021/2022 . Samtidigt redovisades en vinst efter finansnetto på drygt 800 000 kronor. Året innan omsatte Storstadens Rör cirka 29 miljoner kronor.

Läs också:
Sparc sålde tillbaka VVS-köp – dagen efter gick firman i konkurs

I ÅRSREDOVISNINGEN FÖR 2021/2022 skriver företaget att verksamhetsåret varit fortsatt påverkat av coronapandemin. De kraftigt ökade materialpriserna hade påverkat lönsamheten negativt och det hade även svårt att få fram material i tid. Omsättningsökningen berodde på att projekten hade blivit större.