Logga in

Oscar är traditionell VVS-lärling: ”Du lär dig mest genom att misslyckas”

Publicerad
16 okt 2023, 06:05

Oscar Hoff kopplar fördelarskåp och wc-stolar helt själv, trots att han bara varit traditionell lärling i ett år. Men han höll även på att borra in i en eldosa. Vi hängde med honom när han installerade ett badrum. 

Text

Oscar Hoff anställdes för ett år sedan som traditionell VVS-lärling hos Triclima Installation, efter ett snack över en öl med sin barndomskompis Tim Sjöholm. Detta trots att Oscar Hoff inte har någon utbildning inom branschen. Vi träffar honom på ett hotell i Stockholm, där det just nu byggs 100 nya hotellrum, ett jobb som medför sina risker.

– Det har varit en hel del omkopplingar med avloppen. Eftersom hotellet är i drift så har vi sagt att gästerna över oss inte ska spola mellan klockan tolv och tre då vi håller på med omkoppling, men det har folk struntat i och spolat ändå. Eftersom vi får spolningarna på oss.

Läs mer om Oscar Hoffs arbetsplats:
”Lean gör många rädda”

Läs Triclimas nio Lean-rutiner
Inga misstag under mattan och 8 andra Lean-rutiner

Att visa intresse, komma i tid med rätt kläder och inte sitta med mobilen har varit framgångsrecept för Oscar Hoff när han lärt sig yrket från grunden. Men han har även tagit med sig jobbet hem ibland, då han läser VVS-handboken och kollar på Youtube på sin fritid.

– Jag brukar kolla på folk som drar rör på Youtube på kvällarna, framför allt på en kanal som heter ”Blom Kål”. Det är en äldre, svensk man som berättar om alla momenten och en rörmokare som gör dessa, som att koppla ett element eller dra en avloppsgroda.

Oscar Hoff kopplar ett fördelarskåp och har koll på var slangarna ska gå. Foto: Hjalmar Insulander

Oscar har fått smeknamnet ”Bagaren” av sina kolleger. Ordet spreds nämligen snabbt när kollegerna fick veta att Oscar Hoff tidigare har jobbat som kock i 10 års tid. Men i samband med pandemin år 2020 blev han varslad eftersom han bara var deltidsanställd.

Cykelturer har alltid varit ett stort fritidsintresse för Oscar Hoff, och i stället för att sitta hemma bestämde han sig att cykla från Stockholm och Bergen, Norge. På vägen hem gjorde han ett stopp i värmländska Skillingmark. Där blev han invinkad på en öl med några bönder och dagen efter fick han ett jobberbjudande som snickare.

– Då fick jag upp ögonen för hantverk, säger Oscar Hoff. 

Oscar Hoff kom tillbaka till Stockholm men hade ingen lust att återvända till restaurangbranschen. I stället ordnade barndomskompisen Tim Sjöholm, ledande montör på Triclima Installation, en arbetsintervju med delägaren Tony Carlén, som behövde nytt folk. 

”Utan kompetenta arbetskamrater tror jag det hade varit svårt att lära sig. Bara att ha två personer som kan allt, som jag kan ställa frågor till hela tiden och som tar sig tid att säga vad jag ska göra har varit så viktigt.”

Oscar Hoff
Tony Carlén, delägare Triclima Installation. Foto: Daniel Roos

Enligt siffror från VVS-branschens yrkesnämnd tecknade totalt 1 538 lärlingar avtal, både nytecknade och de som bytt företag, varav 106 var traditionella lärlingar. Oscar Hoff var en av dem. Trots att han saknade erfarenhet och utbildning såg Tony Carlén en ambition hos Oscar Hoff att lära sig, och en vilja att jobba. Men beslutet var inte enkelt.

– Att få tag på folk när man behöver det är inte så lätt. Det var en liten chansning – som med alla anställningar. Vi letar efter bra människor som passar i grupp. Man måste vara en lagspelare, säger Tony Carlén.

För Oscar har kommunikationen med sin handledare och övriga kolleger varit det viktigaste i sin upplärning, särskilt med kollegerna Anton Martinsson Fillén och Tim Sjöholm.

– Utan kompetenta arbetskamrater tror jag det hade varit svårt att lära sig. Bara att ha två personer som kan allt, som jag kan ställa frågor till hela tiden och som tar sig tid att säga vad jag ska göra har varit så viktigt. 

Oscar Hoffs kolleger Anton Martinsson Fillén och Tim Sjöholm. Foto: Daniel Roos

När vi träffar Oscar installerar han badrum helt själv i byggdammet och det vita ljuset från den lilla strålkastaren. Med självsäkra händer balanserar han på sin stege, brottas med slangarna som ska in i fördelarskåpet, klipper, pressar och klamrar slangarna för att det inte ska slå när vattnet sätts i gång. 

I början av projektet kunde det ta mer än en dag för Oscar att färdigställa ett badrum, nu byggde hans lag sju badrum på fyra dagar. Men noggrannheten är fortfarande viktig.

– I början ville jag göra grejer noggrant och på rätt sätt, som att klamra och dra rätt även om det tog längre tid. När jag sedan har lärt mig att göra det korrekt kommer jag att kunna utvecklas och snabba på processen.

Medan vi pratar med Oscar Hoff ska han borra ett hål i väggen för att kunna dra slangen från wc-stolen igenom väggen. Men han upptäcker att han håller borra in i en grön eldosa på andra sidan väggen. Trots det behåller han lugnet och ser han till att lösa situationen, med hjälp från en kollega. 

– Man måste våga försöka även om man är rädd för att det blir lite fel. Vågar du inte försöka lär du dig inte lika bra. Du lär dig mest genom att misslyckas.

Oscar Hoff ska borra i väggen för att kunna dra slang från wc-stolen, men upptäcker att han är nära att borra rakt in i en eldosa på andra sidan väggen. Foto: Hjalmar Insulander

Läs också:
5 fördelar och 5 nackdelar med fördelarskåp

Lärlingstiden för en traditionell VVS-lärling pågår i 8 500 timmar, och Oscars mål är att slutföra lärlingstiden och få sitt VVS-certifikat så snabbt som möjligt. Arbetsglädjen ligger i det han gör och slutför. 

–  Det känns givande, att helt plötsligt finns det fungerande toaletter på övervåningen och ett kylsystem som kan svalka på sommaren. Då har man ändå gjort något jag kan se på och har byggt något för samhället. 

Om oscar Hoff

Ålder: 28 år.

Yrke: Traditionell VVS-lärling.

Anställd hos: Triclima Installation sedan oktober 2022.

Fritidsintresse: Cykel och umgås med kompisar.