Logga in

Populära VVS-kontot: ”Tiktok har gjort mig mycket mer noggrann”

Publicerad
5 okt 2023, 08:36
| Uppdaterad
13 okt 2023

Shemsi Mejzini, 27, har blivit en bättre rörmokare sedan han startade Tiktok-kontot ”Inga konstigheter”. Men han får stå ut med kritik, som den gången när det var en specialare med varmvattenberedaren.                

Text

Shemsi Mejzini från Mariestad har under sina nio år som VVS-montör sett och gjort det mesta. Bland annat har han dragit mängder av avloppsgrodor i badrumsgolv och monterat vattenskåp i Göteborg. Inspirerad av utländska rörmokare, som delade korta videoklipp om sin yrkesvardag i appen Tiktok, startade Shemsi ett eget Tiktok-konto hösten 2021, under namnet ”Inga konstigheter”. 

Läs också:
Varför drar kärlet till brinevätskan i värmepumpen ihop sig?

Läs också:
Värmepumpar av golvmodell – snyggare eller djävulens påfund?

 – Först var det en hobby. Sedan såg jag en stor möjlighet att använda Tiktok för att dela med mig av min passion för VVS. Jag försöker dela kunskap, tips och inspirera allmänheten om vad det är för yrke, säger han. 

På TikTok publicerar Shemsi korta, vägvisande och informativa videoklipp om arbetsuppgifter han ställs inför i sin vardag. Innehållet varierar med allt från hur du byter en WC-stol, till hur du bockar rör till en duschblandare. 

– Jag har märkt att det ibland kan finnas brist på förståelsen av vikten att göra korrekta installationer och underhålla dessa, säger han.

”Jag försöker vara rak på sak och inte babbla mer än det behövs. Dessutom har det ökat mitt engagemang för att hålla mig uppdaterad om de senaste teknikerna inom branschen.”

Shemsi Mejzini, VVS-montör

Antalet följare på TikTok-kontot gick snabbt upp. Publiken består främst av VVS-intresserade studenter och nyfikna utstående, men även andra VVS-montörer som söker tips och råd. I dag har Shemsi över 113 000 följare på sitt konto. Enligt honom har kontot utvecklats till en mötesplats, där folk ställer frågor om VVS i kommentarsfältet och ibland får svar av andra rörmokare.

Även Shemsi själv lär sig nya saker via kontot dagligen. Många gånger har Shemsis innehåll mötts av kritik, främst av andra rörmokare som påpekar fel eller brister i installationen han gjort. Men Shemsi ser det som en möjlighet att utvecklas som VVS-montör. 

– Jag skulle montera en varmvattenberedare. Det var en specialare med en säkerhetsventil i blandaren, och då fick jag snabbt lära mig av en annan montör att det inte skulle fungera i längden, säger han. 

Eftersom videoklippen publiceras för allmänheten är Shemsi noggrann med att inte göra fel och har även bidragit till hans personliga utveckling som VVS-montör.

– TikTok har gjort mig mycket mer noggrann. Det har förstärkt min kommunikationsförmåga och förmåga att förklara komplexa koncept på ett enkelt sätt. Jag försöker vara rak på sak och inte babbla mer än det behövs. Dessutom har det ökat mitt engagemang för att hålla mig uppdaterad om de senaste teknikerna inom branschen.

– Med min följarskara och synlighet känner jag ett ansvar att föregå som ett gott exempel och göra korrekta installationer, säger han. 

Läs också:
Dina gamla jobbkläder blir hett mode

Shemsi Mejzini planerar att ta vidare ”Inga konstigheter” till Youtube utöver Tiktok-kontot, där han vill göra samma typ av innehåll, bara i längre format. I slutet av dagen ligger glädjen i det Shemsi gör på att inspirera andra.

– Varje gång jag har livesändning får jag alltid kommentarer från någon som säger ”Tack, nu vet jag vad jag vill bli i mitt liv”. Man är med och verkligen inspirerar folk.