Logga in

”cc60 ser ut som en hjulbent cowboy”

Publicerad
24 mar 2023, 06:00

Han drömmer om att bli en allt-i-allo-gubbe, gängtätar med lin och kitt och älskar att gnabbas med elektriker. Möt din branschkollega Dennis Ljungblad, 35 år, från Fristad, Borås. Också känd som den rimmande rörmokaren.

Vad jobbar du med just nu?

– Med en nybyggnation av badrum i gammaldags stil i Ulricehamn. Härligt kakel och kakellister, Burlington-wc och gammaldags dusch. Allt ska gå i samma stil. Det är alltid en utmaning att föra in nytt i gammalt hus, bjälklagen är inte gjorda för avloppsrör till exempel.

Mer snack med Dennis
”Även rörmokeri kan vara häftigt – ibland är det som ett konstverk”

Burlingtonmugg.

Vad jobbar du helst med?

– Jag gillar att bocka kopparrör. I dag är det mycket rör i rör, det ska gå snabbt och vara hej och hå, det gamla hantverket försvinner. Det är extra roligt att få bocka badrum i äldre stil.

Natalia strandberg gillar också att bocka
”Jag bockar så mycket som möjligt, det blir snyggare”

Vad är det värsta du har sett under ditt yrkesliv?

– Ja det är väl när man har kommit in i någon källare, där det är rör till höger och vänster, och kopplingar skarvade hit och dit. Händer rätt ofta i sommarstugor där folk hållit på mycket själva.

Bjud på ett misstag du har gjort.

– Det var mer en olycka. På mitt förra jobb skulle vi byta vattenmätarkonsoler i kommunens fastigheter. Det här var på en förskola. Jag stängde den inkommande ventilen och så ser jag 63 mm pem-slang sticka upp ur golvet med en koppling på. När jag hade lossat allt ser jag att kopplingen börjar glida, slangen var ju målad vit men blev svart. Jag kilar in en presskäft mellan röret och fönsterbänken och springer in på avdelningen där barnen sitter och äter mellanmål. ”Få ut ungarna, det kommer att spruta vatten!”, skrek jag. Smörgåsar flög åt alla håll. Det blev en sen kväll med vattendammsugare.

”Jag brukar härma Björne i Björnes magasin. Sök på på Rörmokarbjörne på Youtube.”

Hur kopplar du av efter jobbet?

– Brukar åka hem och laga mat med familjen, har tre barn hemma så jag har ingen hobby. Rimmandet? Det kommer när det kommer. Men jag tycker att det är roligt att skämta och göra memes. Det är roligt att reta elektriker. Jag brukar gå in och pika några elektriker på Tiktok, till exempel om att de inte städar.

Lin och kitt is the shit.

Hur tätar du rörkopplingar?

Jag är en lin- och kitt-kille. Men om det inte får komma in något syre i installationen använder jag orange medel. 

Bocka rör eller pressdelar?

– Bocka rör.

Vad stör du dig på?

– För mycket fokus på att det ska gå fort. Man tänker inte på hantverket längre. En kollega berättade att på ett storbygge fick de bila upp och byta 20 brunnar av 20, folk hade trampat på dem och de hade hamnat snett, det verkar saknas respekt på större byggena.

Vilket är ditt favoritverktyg?

– Bocknyckeln, eller bockapparaten som vi säger här i Borås. Jag går ofta in på Youtube och kollar hur  Rörmokarläraren bockar. Han är verkligen en lärare som vurmar för bockning. Exempelvis om hur man bockar övergången från 60 till 40 cc. Jag har startat hashtagen #vågavägra60cc. Vi i branschen pratar ofta om hur fult vi tycker det är, jag likställer det med en hjulbent cowboy. 40 cc är ju bra mycket snyggare. 

Kolla in hur Rörmokarläraren bockar här
Så bockar han för cc60

Dold talang?

– Jag brukar härma Björne i Björnes magasin. Sök på på Rörmokarbjörne på Youtube. Jag tycker om humor, man ska ha kul på jobbet. Det är som sagt roligt att skoja med elektriker och snickare. Rörisarna har fått mycket skit genom åren, att man är någon slags primadonna men jag tror faktiskt elektrikerna är värre.

”På ett tidigare jobb jag hade så var det ett gäng mysiga gubbar med kassettbandspelare som spelade Vikingarna, så det är just lite mysigt med dansband i lurarna.”

Första du gör på morgonen?

– Går och sätter på kaffet. Jag har en lång morgonrutin eftersom jag har två barn med särskilda behov, så jag går upp kvart över fem och fixar.

Hur tränar du för att orka med arbetsdagarna?

– Med tre barn hinner jag inte träna. Men jag tänker på hur jag lyfter och hur jag går så att det inte ska bli för mycket upprepande rörelser.

Vem är din branschidol?

– Jag har en dröm om att bli en sådan här handyman på orten som kan göra allt och lite till. Det finns en gubbe utanför min farmor och farfars gård i Ringstena. Han är en rörläggare som fixar allt, lagar traktorer, byter toa, pressar hydraulslang…. En sådan gubbe vill jag bli när jag blir stor. 

Melodifestival eller rockfestival?

– Rockfestival.

Christer Sjögren – mysig. Foto: Wikimedia commons/Daniel Åhs Karlsson/Daniel Åhs Karlsson/CC BY 3.0

Bästa musiken att jobba till?

– Jag kan både lyssna på dansband – eller hiphop för den delen. Men folk verkar tro att för killar i byggbranschen är det bara growl som gäller. På ett tidigare jobb jag hade så var det ett gäng mysiga gubbar med kassettbandspelare som spelade Vikingarna, så det är just lite mysigt med dansband i lurarna. Annars lyssnar jag mycket på på poddar och dokumentärer. Till exempel Bygga åt idioter-podden eller VVS-podden. VVS-podden är väldigt rätt och riktig, men den skulle kunna ha lite mer humor. 

Senaste hemmafix?

– Lagade grabbens Playstationkontroll. Han har ett brinnande spelintresse så det går åt en del såna, men ibland är det bara en sladd som glappar.

Vilken kollega vill du hylla?

– Min gamle läromästare Christer Svensson. Han gav mig väldigt bra insteg i rörmokaryrket. Man kanske bockade fel, men då sa han bara på sin dialekt ”Du kan bocka hur mycket fel du vill, bara vi har rör så det räcker”.

Vad läser du helst i VVS-Forum?

– Vi får papperstidningen till firman, så ibland bläddrar jag i den på lunchen. Jag är intresserad av Rörskryt och det var roligt att läsa reportaget om sociala medier. Det handlade ju om Roos VVS, vi brukar tjöta på Instagram. Vi är en liten klick av rörmokare som är inne och peppar och skickar frågor. 

Vad bjuder du på när du får middagsgäster?

– Baconlindad kycklingfilé.