Logga in

”Jo, vi äter lunch i Norge”

Publicerad
11 sep 2023, 05:37
| Uppdaterad
8 sep 2023

Hon gillar att jobba hemma hos äldre människor, har alltid med sig ”bøjetangen” och skjuter gärna en zombie på fritiden. Möt Ida ”Plumbida” Meldgaard, från Hokksund, i Norge som visar sin jobbvardag på Instagram och Tik Tok.

Vad jobbar du med just nu?

– Just nu byter jag några lådor i badrum som det var problem med hos en kund. Jag gillar små servicegrejer, bara att byta en kran är roligt.

Mer om ida meldgaard
Tiktok-filmen och firmabilen som cheferna inte tålde

fler snabba frågor
”Alla avlopp var feldragna så de fick riva upp hela huset”

Vad jobbar du helst med?

– Att vara hemma hos gamla människor, de är trevliga, gillar att prata och tycker det är skönt med besök. Annars är det också roligt att renovera badrum. 

Hur länge jobbat?

– Fyra och ett halvt år har jag varit ute och jobbat, jag blev vuxenlärling och har sedan i mars haft vad vi i Norge kallar för svennebrev (branschcertifikat reds anm.).

Vad är det värsta du har sett under ditt yrkesliv?

– Det värsta är väl när någon tycker det droppar för mycket från säkerhetsventilen på varmvattentanken och de bara sätter i en plugg. Det händer att man ser mycket konstigt och det kan gå riktigt illa om man inte ser den typen av fel.

Ida bjuder på sig själv på Instagram.

Bjud på ett misstag du har gjort.

– Det var ett år in i lärtiden, jag tror jag gjorde ett inlägg om det på Instagram, det är lite bra att folk ser att alla gör fel. Jag skulle byta huvudkranen i ett hus. Då skulle jag använda en PE-klämma, men jag var lite osäker på hur man skulle använda den. Så jag frågade min pojkvän som jobbar som rörmokare ute, han använde den lite oftare, och sa att den ska längs med på röret. Men det funkade inte bra, så jag satt där och stramade och stramade och det blev helt fel. Jag tog en bild av mig själv och skrattade. Man använder verktyg olika, men det där tätade ju inte alls. 

Hur kopplar du av efter jobbet?

– Med två små barn är det inte lätt att koppla av. Men jag följer med dem på fotboll och dricker lite kaffe. Annars spelar jag och min sambo zombiedataspelet Hunt showdown när de sover.

Hur tränar du för att orka med jobbet?

– Jag tränar mest på jobbet. Första gången jag skulle lyfta en toa var det ganska tungt, men efter ett tag blir man starkare i kroppen. Jag lyfter ungarna också, det hjälper mycket och barnen tycker det är roligt.

Hur tätar du rörkopplingar?

– Det heter hamp på norska. Jag är inte så förtjust i sådan där tandtråd.

Vilket är ditt favoritverktyg?

– Hela min byxa är ju full av verktyg, men skiftnyckeln och ”pumptången” kommer man långt med.

Bocka eller pressdelar?

– Jag bockar mest, och har med mig bocknyckeln överallt. Men på några ställen där det inte går att bocka pressar jag om jag måste. Bocka blir finare och man sparar lite pengar. Jag lärde mig förresten från Jess som har Instagramkontot @jessvvs att det heter bocknyckel på svenska. Hon kommenterade på ett av mina inlägg där jag skrev att ”I dag får jag bruk för bøjetangen” och det tyckte hon lät kul.

Här kan du läsa en intervju med @jessvvs
”Jag hade satt raddisen upp och ner”

Bra på att måla. Illustration: Ida Meldgaard

Dold talang?

– Jag kan måla och rita, det får räknas som dolt, för jag visar det inte så mycket.

Första du gör på morgonen?

– Jag går på toa. Det gör väl alla? Man kan ju inte ljuga. Och det visar ju hur nyttiga rörmokare är för alla behöver ju en toa.

Melodi- eller rockfestival?

– Rockfestival. En gång var jag på Sweden Rock, det var jätteroligt och fin stämning.

Bästa musiken att jobba till?

Lite olika, jag gillar det mesta egentligen, men AC/DC och In Flames är jag också ”gla” i. 

Senaste hemmafix?

– Jag satte in ett badkar i mitt badrum. Jag har inte gjort så mycket i det hus jag bor i just nu för vi ska bygga ett nytt hus.

ännu fler snabba frågor
”cc60 ser ut som en hjulbent cowboy”

Vilken kollega vill du hylla?

– Jag har en svensk kollega från Karlstad, Pontus. Han är ensam här i Norge med sin dotter. Och jag är jätteglad att han håller sig kvar i Norge. Mina kolleger har blivit som en familj och Pontus är som en slags bror.  Alla här är duktiga på att ta hand om varandra.

Ida Medgaard var med i VVS-Forum nr 6:2022 då vi skrev om att marknadsföra sig på sociala medier.

Vad läser du helst i VVS-Forum eller den norska motsvarigheten?

– En gång var jag med i VVS-Forum och då var det en tjej som skickade den till mig, annars får jag ju inte tag i den. I norska Rørfag gillar jag att läsa information om nya regler. Man får veta lite mer om man följer med i tidningar, det är inte alltid så lätt att själv uppdatera sig på vad som är rätt och fel.

Vad bjuder du på när du får middagsgäster?

– I Norge är vi väldigt gla i tacos! Vi har ju fredagstacos varje vecka här.

Stämmer ryktet om att man inte äter lunch i Norge?

– Jo, vi äter lunch. Men vi brukar vara dåliga på att ta med så vi handlar färskvara på affären eller nåt skit. Det är inte så bra. De som är duktiga tar med mackor och spar pengar på det, men jag är inte så glad i mackor.