Logga in

”Den isoleringen sticker ut estetiskt”

Publicerad
12 dec 2022, 05:41

De jobbade mycket på kvällar för att få plats och tid i ett rum fullproppat av rör. Det är särskilt en sorts isolering där som Fredrik Persson, delägare i Södra Sandby Isolering i Lund, njuter av att titta på.

Isoleringsmontörerna hade fullt upp inne i fläktrummet på Universitetssjukhuset i Lund. Vad var det för uppdrag ni hade där?

– De renoverar en gammal byggnad på labbmedicin på sjukhuset och vi hade i uppgift att isolera alla rör: kyla, värme och vatten. Vi har haft jobb på sjukhuset i många år, både servicejobb och byggen, från och till så vi känner till de här byggnaderna. Alla montörer som brukar kallas in där, både rörläggare och elektriker, känner varandra och är ett sammansvetsat gäng så det är roligt att gå till jobbet.

Mer rörskryt:
”Det är den svåraste läcka jag varit med om under min karriär”

Fler snygga jobb:
”Jag tror att det finns behov för lite mera mattekunskaper”

Hur var miljön där ni arbetade?

– Det var ett fläktrum modell större. Väldigt många rör som skulle isoleras. På bilderna ser man inte hur det var, det stod byggställningar i hela rummet och det innebar många utmaningar. Fläktrummet byggdes ovanpå en befintlig byggnad så det var väldigt många hantverkare där samtidigt. 

Hur löste ni isolerare det?

– Vi är vana att komma sist så vi var där mycket på kvällar för att förenkla för oss, vi fick lite tid själva där. Vi är ju ofta nästan de sista underentreprenörerna som kommer in på byggen och det är mycket som ska vara färdigt innan vi kan göra vårt. Men det funkade. Det är en isolerares stora kall i livet att vara anpassningsbar. 

Var var svårast att få till?

– Det mest utmanande var tiden, det blev väldigt tidspressat för alla. För de andra handlade det väl kanske mycket om leveransproblem och världsläget. Vi har inte blivit så drabbade själva, isolering har gått att få tag på hela tiden.

Vad tycker du om hur fläktrummet blev till slut?

– Vi är väldigt nöjda. Vi brinner för att det ska bli ordentligt och snyggt och det uppfyllde vi här.

Uppdrag att minnas:
”Det är besvärligare men roligare att installera”

Vad blev snyggast?

– Det som fångar ögat mest är den nya armaflexen som är lite mörkare blå i färgen. Det sticker ut estetiskt med det blåa tycker jag.

RÖRSKRYT

Vill du också visa upp dina snyggaste rördragningar eller kolla in andras bilder på rörkonst? Då tycker vi att du ska gå med i VVS-Forums Facebookgrupp Rörskryt. Vi väljer kontinuerligt ut några bilder från den som sedan publiceras även i tidningen och de bidragen belönas med en snygg keps med Rörskryt-logga.