Logga in

”Börjar man fördjupa sig är det ganska mycket man kan skänka”

Publicerad
13 jul 2023, 10:10
| Uppdaterad
31 jul 2023

VVS-montören Tommy Engeström stör sig på att prylar slängs på tippen. Han berättar om en egen hjälpinsats och hur några utbytta värmepumpar donerades till Ukraina. 

Läs också:
”160 av våra kaminer är nu på väg till Ukraina”

Läs också:
Brygga öl – och 4 andra saker man kan göra med en gammal värmepump

Tommy Engeström hade bytt ut några gamla värmepumpar som fortfarande fungerade mot nya , effektivare. Då frågade en bekant – som jobbar för en hjälporganisation – om han fick ta de utbytta pumparna och skicka dem till Ukraina. “Javisst”, blev svaret.

– De har ett helvete där borta och alltid kan de komma till någon nytta, säger Tommy Engeström.

Själv följde Tommy Engeström med en arbetskamrat på en tur till Estland med ett lass prylar i början av 90-talet, då landet var drabbat av både energikris och tyngd ekonomi. De fick låna två servicebilar av företaget där de var anställda.

– Min arbetskamrat hade samlat ihop en massa grejer till sin kusin där. På plats hjälpte jag till att dra lite vatten och avlopp. Det känns bra att kunna hjälpa till där det är skit, säger han.


 “ På plats hjälpte jag till att dra lite vatten och avlopp. Det känns bra att kunna hjälpa till där det är skit, “


Han irriterar sig på bristen på engagemang, “särskilt i Stockholm” och att det snackas så mycket om miljön samtidigt som folk slänger saker som enkelt kan repareras.

–Ta trasiga kylskåp exempelvis, som i nio fall av tio, beror på att termostaten pajat och som kostar hundra spänn att laga. På återvinningsplatserna finns mängder av prylar som är jäkligt enkla och billiga att reparera och skänka bort istället: frysar, spisar, “you name it”.

Börjar man fördjupa sig är det ganska mycket man kan skänka vidare, menar han.

–Även gamla rör som är hela. Det handlar bara om kreativitet och hur du tänker. Sök på Google så får du upp massor av hjälporganisationer som regelbundet kör ner med prylar till Ukraina.

För att försäkra sig om att de skänkta prylarna blir donationer till behövande och inte hamnar på marknaden brukar hans bekant lämna prylarna till kyrkan på plats.

Flydde från Ukraina:
De fick nytt boende hemma hos rörmokaren

Tommy Engeström nämner företaget som svetsade kaminer åt ukrainare på kvällarna efter arbetstid och utmanade andra företag i en tävling om att göra flest, som ett föredöme. Aktionen fick snabbt spridning, bland annat genom Facebookgruppen “Kaminer till Ukraina”.

– Vill man så kan man och kan man så ska man, säger han.