Logga in

Brygga öl – och 4 andra saker man kan göra med en gammal värmepump

Publicerad
13 jul 2023, 10:11

Är soptippen enda slutstationen för en ålderstigen värmepump? Nejdå, bland VVS-arna på Facebook är kreativiteten större än så. Här är 5 smarta idéer.

Läs också:
”160 av våra kaminer är nu på väg till Ukraina”

1. Skicka den till behövande i Ukraina

Funkar värmepumpen, eller kan den fixas, så skicka den till Ukraina via en hjälporganisation, hintar kylteknikern och VVS-montören Tommy Engeström.

– Det finns hur många organisationer som helst som regelbundet kör ner med prylar. De har ett helvete där nere och behöver all hjälp de kan få, säger Tommy Engeström, som berättar mer om det här:

Tommy Engeström:
”Börjar man fördjupa sig är det ganska mycket man kan skänka”

2. Sälj metallen

“Orkar du kan du ju alltid separera och sortera metallen i värmepumpen efter att du fått den tömd på köldmediet av en kylgubbe. För koppar och stål kan du få 400-500 kronor  i skrotvärde”, tipsar värmepumpsteknikern Niclas Boring Charlson.

3. Ge bort den till en hemmafixare

Ge bort den – mot avhämtning – till en hemmafixare som har något projekt på gång, föreslår Martin Persson, som själv inte är i VVS-branschen, men har låtit installera två värmepumpar hemma hos sig.
Det finns många hemmapulare som exempelvis kan hittas via Facebookgrupper.

4. Vässa dina värmepumpskills

Gör som Johan Persson, som utbildar sig till värmepumpstekniker och praktiserar på Sydpumpen i Laholm. Han använder gamla värmepumpar som läromedel. 

Just nu har han en egendissekerad bergvärmepump i källaren där hemma som han kan öva på utan att behöva vara rädd för att paja något under svåra moment, som att löda komponenter och kopparrör. 

Hans handledare, Eva Rosqvist, försöker så ofta som möjligt ordna att utbytta värmepumpar kan användas för utbildning, berättar hon. Läs hela artikeln och se video på den dissekerade pumpen här:

Läs också:
Eva och Johan hittar felen i värmepumparna

5. Bygg om till ölbryggare

Är det en luft-vatten-värmepump med tillhörande varmvattenberedare – med rostfri behållare – som gjort sitt kan man ganska enkelt  bygga om varmvattenberedaren för ölbryggning. Det berättar Benka Olsson som gjort det några gånger, utan att brygga ölen själv. Han brukar få en låda öl då och då som tack för bygget. 

– Jag kapar egentligen bara toppen och gör en korg för malten att hänga i. Om de sedan kokar malten eller bara värmer det vet jag inte, men det startar en jäsning som gör att det blir öl. Jag är gammal hembrännare så jag förstår principen men det var länge sedan jag la ned den karriären, säger han