Logga in

”160 av våra kaminer är nu på väg till Ukraina”

Publicerad
1 dec 2022, 13:47

Produktionen till den svenska VVS-branschen har kompletterats – nu tillverkar Sarholms Plåtdetaljer kaminer på löpande band till frysande och hungriga människor i vinterns Ukraina.

Rörmokaren Roger Harju och hans fru Natalja ordnade plats för familjen från Ukraina
De fick nytt boende hemma hos rörmokaren

VVS-montörerna på fältsjukhuset i Stockholmsmässan jobbar till 21-22 alla dagar i veckan
”Hemvärnet hjälper oss med VVS-arbeten”

Var fick ni idén ifrån?

– Det tillverkas kaminer på plats i Ukraina och då föddes idén att vi kan hjälpa till med kamintillverkningen. Vi kom i kontakt med en annan firma i Sverige som hade ritningar på den här kaminen, säger Martin Geber, vd på plåt- och VVS-tillverkaren Radonett – Sarholms Plåtdetaljer AB i Rättvik. 

Är kaminerna på väg till Ukraina?

– 160 av våra 300 kaminer är nu på väg till Ukraina. Vi hoppas kunna nå ut till folk ute i de befriade byarna som saknar både värme och el, där finns i princip inga stora hjälporganisationer med tanke på säkerhetsläget, utan det är mindre hjälporganisationer som till exempel Operation Aid och lokala organisationer som är aktiva där.

Kan man laga mat på kaminerna?

– Det finns två plattor på kaminerna, så det går att laga mat. Men kaminen är en utomhusgrej, med tanke på röken, eftersom man eldar med koks eller ved. Det är möjligt att man kan förlänga skorstenen och även ha den inomhus. Det får man lösa på plats.

Entreprenören Birger Lundgren driver ett sanitets- och WC-projekt i Kapstaden
”Jag vill göra det här riktigt bra för ungarna”

Hur känns det?

– Det känns väldigt bra, man känner ju att man gör en bra grej som hjälper på riktigt. Alla kollegor är jättetaggade.