Logga in

Ventilationsinjustering: ”Det handlar för mycket om att släcka bränder”

Publicerad
6 apr 2023, 05:41

Det finns sällan tid för en bra injustering. Byggarna förstår inte problemet – de skulle behöva gå på kurs, anser injusteraren Stefan Vestergren.

”Allt är klart för att injusteras tycker beställaren och 8 av 35 lägenheter ser ut så här…”, skrev ventilationsinjusteraren Stefan Vestergren om bilden som han publicerade i Facebookgruppen Ventilationare utan gränser. I ungefär en fjärdedel av lägenheterna var inte spiskåporna anslutna till ventilationssystemet.

Läs också:
Spiskåpor i täta hus kan ge dålig innemiljö

Läs också:
Branschrävarnas tips för en bättre injustering

– Det senaste halvåret har jag varit ute på ett tiotal byggen och bara i två av projekten var byggledningen införstådd med vad vårt arbete som injusterare handlar om. Byggarna skulle behöva gå några dagar på kurs för att förstå problematiken vi ställs inför, säger Stefan Vestergren, som arbetar på Stockholmsfirman JB-Profiler.

För att injusteringen ska bli bra behövs åtminstone en vecka efter att installationen är klar och innan inflyttningen, anser han. Injusteraren behöver komma in i varje lägenhet för att göra mätningar av tryck i både till- och frånluft.

– För att mätningarna ska bli korrekta måste alla dörrfoder vara på plats. Det får inte springa några andra yrkesgrupper som öppnar och stänger dörrar i huset för då blir tryckuppsättningen felaktig, säger Stefan Vestergren.

– I dag använder ofta byggarna oss som funktionsprövare. Det är vi som upptäcker om det är stopp i systemen. Oftast har vi bara två, tre dagar på oss att utföra vårt jobb och då finns inte tillräckligt med tid att åtgärda problemen innan inflyttningen.

Stefan Vestergren efterlyser starkare krav på att egenkontrollen utförs. Det är bara undantagsvis som den fungerar bra, exempelvis genom att ventilationsmontörerna filmar alla kanaler och stigarledningar.

Läs också:
5 fel som orsakar buller från ventilationen

– Jag trivs med mitt jobb och älskar min arbetsplats men de senaste tio åren har det bara blivit mer och mer stress. Det handlar för mycket om att släcka bränder när vi kommer ut i husen. Det behöver vi komma bort ifrån för det är ingen sund arbetsmiljö för oss, säger Stefan Vestergren.