Logga in

Energiexperten: ”Hellre resurseffektiv golvbrunn än dyr designpryl”

Publicerad
16 mar 2023, 05:37
| Uppdaterad
15 mar 2023

När energiexperten Andreas Skälegård skulle renovera badrummet hemma i Uddevalla fick han möjlighet att testa golvbrunnen som kan återvinna 75 procent av energin i duschvattnet. Nu kan han berätta om resultatet.

Andreas Skälegård har cyklat de två minuterna hem från jobbet och sitter ute i solskenet med matlådan när jag och fotografen kommer. Vi går in i tvåplansvillan som byggdes 1926 och fortsätter in i badrummet på markplan. Det är där den nyutvecklade golvbrunnen sitter. Den kom på plats i höstas i samband med totalrenoveringen av undervåningen.

Läs också:
Avloppsvärmeväxlare: ”Intresset har börjat vakna ordentligt med de höjda energipriserna”

Läs också:
Avloppsvärmeväxlare: Därför blir återvinningen sämre i verkligheten

Golvbrunnen återvinner energin i duschvattnet och har tagits fram av Umeåföretaget Enduce. Andreas Skälegårds badrum är platsen för en av 20-talet installationer som ska verifiera den senaste versionen av brunnen innan serietillverkning börjar i höst. Han hörde själv av sig till Enduce när han fick höra talas om lösningen förra året.

– Det är av eget intresse som jag nu provar den och har egentligen ingenting med min yrkesroll att göra. Det passade bra eftersom vi skulle renovera badrummet ändå. Någon annan skulle kanske köpa en dyr designpryl men jag väljer hellre en resurseffektiv golvbrunn, säger Andreas Skälegård, som är energi– och installationssamordnare på allmännyttiga Uddevallahem.

Golvbrunnen återvinner 71–75 procent av energin i duschvattnet genom att det värmer inkommande kallvatten. Tappvarmvatten står för den största delen av av energianvändningen i fastigheter efter uppvärmningen av byggnaden. Vid duschandet är åtgången av varmvatten som störst och lösningen kan minska hushållets totala varmvattenförbrukning med drygt 40 procent.

Fördelen med den här produkten är att den återvinner energin medan du duschar och 0,05 sekunder senare får du den till godo igen.

Andreas Skälegård lyfter på golvbrunnssilen och skruvar loss täckplåten. Mot väggen i bjälklaget sitter den industriella plattvärmeväxlaren som är möjlig att använda med tekniken och är hjärtat i den. Det finns ett inbyggt rengöringssystem för växlaren som med spolning av hetvatten löser upp hud- och tvålrester så att den inte sätts igen.

Hur har det fungerat hittills?

– Det är som en vanlig golvbrunn. Vattnet rinner undan när jag duschar. Jag märker ingen skillnad säger Andreas Skälegård.

Han plockar fram mobilen där han regelbundet följer statistiken över energianvändning och vattenförbrukning.

– Lösningen kapar spiken, det momentana effektuttaget, på fjärrvärmen som blir när du duschar. Spiken när jag duschar här blir lägre och kortare jämfört när jag duschar i den vanliga duschen på övervåningen. Fördelen med den här produkten är att den återvinner energin medan du duschar och 0,05 sekunder senare får du den till godo igen. Det sammanfaller i tid.

Effektbehovet för fjärrvärmen har ungefär halverats med den nya golvbrunnen och varmvattenförbrukningen i duschen har minskat med cirka 55 procent. Produkten minskar dock inte den totala vattenförbrukningen, utan det är varmvattnets andel av duschvattnet som minskar.

Andreas Skälegård påpekar att när man använder varmvatten går det alltid åt lite till att värma luft, väggar och golv.

– Så höga systemverkningsgrader, där alla olika typer av förluster är med, är svåra att uppnå. Jag ska också jobba vidare med att se över de interna kopplingarna i kopplingslådan och säkerställa att allt är tipp topp där. Kanske finns det några procent till att hämta?

Badrummet i den egna villan är dock inte en optimal miljö för den nya golvbrunnslösningen.

– Övriga familjen duschar mer i badrummet på övervåningen. Om hela familjen skulle duscha här nere i stället skulle besparingen i kilowattimmar bli mycket större i stället för som nu att den används ungefär en gång var tredje dag.

– En supermarknad för den här lösningen blir hotell, campingar och idrottsanläggningar där många duschar varje dag, säger Andreas Skälegård.

Prislappen för golvbrunnen blir cirka 18 000 kronor exklusive moms.

Avloppsvärmeväxlare:
Fastighetsägarna kräver ändring: Kommuner hindrar energiåtervinning

En annan byggnad där golvbrunnen har installerats för verifieringen är studentboendet och forskningshuset HSB Living Lab i Göteborg. Där finns den förutom permanent i bjälklaget även i duschkar som gör det möjligt att installera den utan att bryta tätskiktet.