Logga in

VVC-lösning: ”Det är en snabb metod som fungerar bra vid renovering”

Publicerad
31 jan 2023, 09:09

En slang installeras i fastighetens befintliga varmvattenstam med egna kopplingar – det är principen för den lilla Stockholmsfirmans VVC-lösning. Nu installeras den i Sveriges största bostadsrättsförening.

Kim Majstam och Majd Abdullah har kommit från Stockholm till Göteborg för ännu en jobbsejour i husen på Masthugget i centrala stan. För ett par år sedan började det läcka i VVC-ledningarna i bostadsrättsföreningen Masthugget (Brf Masthugget) och det senaste året hade läckagen eskalerat.

Läs också:
Här är bästa alternativen till VVC

Läs också:
Innovativ tappvattenteknik blir ännu smartare

Kim Majstam. Foto: Sören Håkanlind

VVC-rören utsätts för stora påfrestningarna eftersom vattnet cirkulerar ständigt och dimensionerna på rören är mindre än i varm- och kallvattenledningarna.

– Det är ett helt annat slitage i VVC:n. Men vid en VVC-läcka blir det bara ett litet piphål så du märker det inte på en gång utan först när det har hunnit bli en stor skada, säger Kim Majstam, som driver Huddingeföretaget KM VVS & Bygg.

Långt innan VVC-läckorna upptäcktes hade bostadsrättsföreningen beslutat att relina avloppsledningarna i stället för att göra ett komplett stambyte. Reliningprojektet inleddes 2020 och kommer att pågå i flera år till. Det var för tidigt med ett fullständigt stambyte redan nu. Föreningen behövde hitta en separat och tidigare lösning på VVC-läckagen. Valet föll på KM VVC, framtaget av Kim Majstam.

Christer Jacobsson. Foto: Sören Håkanlind

– Det är en snabb metod som fungerar bra vid renovering. Därmed kan vi samordna byte av tappvatten- och avloppsledningar när det blir dags, säger Christer Jacobsson, förvaltningschef på Brf Masthugget.

Med KM VVC:s rör i rörlösning behöver man bara komma in i en lägenhet per stam i någon av de översta våningarna där VVC-ledningen vänder. I lägenheten sågas ett hål i väggen för att komma åt varmvattenstammen som kapas. Den befintliga vertikala VVC-ledningen dödas men får ligga kvar. Den ersätts av en plastslang som dras genom varmvattenstammen ner till källaren, ett så kallat VVCi-system (invändig VVC).

Majd Abdullah med PTFE-slangen som används. Foto: Sören Håkanlind

I lägenheten och källaren ansluts slangen till KM VVC:s patenterade nipplar. Sugnippeln i lägenheten fixerar slangen i varmvattenstammen. Anslutningsnippeln i källaren kopplas till den befintliga horisontella VVC-ledningen som är ansluten till cirkulationspumpen.

Vattnet behöver stängas av högst åtta timmar och två eller tre stammar blir färdiga per dag. Ibland är dock förskjutningarna i stammen för stora för att det ska gå att få igenom dragtråden till slangen.

– Då behöver vi komma tillbaka för att göra mer undersökningar och arbete. Här har det bara hänt i ungefär en på 30 stammar där det har varit en massa t-kopplingar. Då får vi gå in genom t-kopplingarna för att kunna dra ner slangen och det tar ungefär en arbetsdag extra, säger Kim Majstam.

VVC-projektet i Brf Masthugget som omfattar drygt 300 stammar startade i början av november och beräknas bli klart i februari i år.

De lösningar som fanns var för komplicerade och hade för stora slangar för att få plats i varmvattenstammen.

Kim Majstam

Kim Majstam fick idén till KM VVC för nio år sedan när han skulle installera VVC i fyra bostadshus i Farsta strand. Husen saknade VVC.

– De lösningar som fanns var för komplicerade och hade för stora slangar för att få plats i varmvattenstammen. Jag tog därför fram egna kopplingar som uppfyllde mina behov, säger Kim Majstam.

De modifierade kopplingarna, som kallas sug- och anslutningsnipplar, patenterades 2017. Det första stora projektet med KM VVC gjordes i 400 stammar i Alby för Victoriahem. Det följdes av uppdrag i Rinkeby, Tensta och Husby för samma kund med totalt närmare 1 000 stammar.

KM VVC fungerar både i nyproduktion och vid renovering men ännu har den inte använts i nybyggnadsprojekt.

Det primära i det här projekt har varit att åtgärda VVC-läckorna men vi hoppas få en energibesparing på köpet.

Christer Jacobsson

En förutsättning för att kunna installera KM VVC i Brf Masthugget var att först byta ut alla avstängningsventiler. De flesta ventilerna var från när husen byggdes för cirka 50 år sedan och vid prov slöt de inte tätt. Arbetet med att byta till STAD-ventiler görs parallellt av Göteborgsfirman Wiklunds Rörläggeri.

Daniel Lindgren. Foto: Sören Håkanlind

– De går före och byter i hela området så att det går att stänga av vattnet när den nya VVC:n installeras. Bara i stammarna är det 900 ventiler som byts ut. Samtidigt kan vi upptäcka andra saker som behöver förberedas innan Kim kommer, säger Daniel Lindgren, tekniskt ansvarig på Brf Masthugget.

Med ventilbytet blir det också möjligt att göra en korrekt injustering när KM VVC är på plats. Injusteringen som sänker energianvändningen har också påbörjats och görs av ett annat Göteborgsföretag, Canmera Comfort.

– Det primära i det här projekt har varit att åtgärda VVC-läckorna men vi hoppas få en energibesparing på köpet, säger Christer Jacobsson.

Genom att slangen installeras i fastighetens befintliga varmvattenstam blir VVC:n automatiskt värmeisolerad och energiförlusterna minskar. VVCi-lösningar har 15–30 procent lägre energianvändning än konventionella system enligt beräkningar i Bebo-studien ”Alternativa VVC-lösningar i flerbostadshus”.

En annan idé är att KM VVC ska bli en produkt som ska finnas på hyllan hos grossisten så att andra rörfirmor kan installera den.

Anette Majstam

Kim Majstam och Majd Abdullah är i Göteborg fyra dagar i veckan för arbetena i Brf Masthugget.

Anette Majstam. Foto: Sören Håkanlind

– Pendlingen är inget problem egentligen men för att kunna ha projekt på annan ort i framtiden måste vi anställa fler och det kommer vi att göra, säger Anette Majstam, gift med Kim och ansvarig för företagets ekonomi, produktutveckling och marknadsföring.

Planen är lära upp en projektledare för att kunna göra flera projekt samtidigt.

– En annan idé är att KM VVC ska bli en produkt som ska finnas på hyllan hos grossisten så att andra rörfirmor kan installera den, säger Anette Majstam.

Läs också:
12 fördelar med VVCi

Bostadsrättsföreningen Masthugget

Är Sveriges största bostadsrättsförening med närmare 1 200 lägenheter. Området byggdes och färdigställdes 1967–1972. Förutom lägenheter med bostadsrätt äger föreningen 15 000 kvadratmeter lokaler och 1 400 garageplatser.

KM VVS & Bygg

Startades 1999 som enskild firma av Kim Majstam som dessförinnan arbetade som snickare på Skanska. Han är även utbildad VVS-montör. I början var verksamheten enbart bygg, men kompletterades senare med rör. Byggverksamheten avvecklades för 10–15 år sedan. Förutom installation av KM VVC görs traditionella rörarbeten. Företaget med säte i Huddinge har i dag tre anställda och omsatte cirka 8 miljoner det brutna räkenskapsåret 2021/2022.