Logga in

Kritiken mot Roland: ”Ta bort nästan alla rör en fysikalisk omöjlighet”

Publicerad
18 dec 2023, 06:02
| Uppdaterad
14 dec 2023

Hur smart är det egentligen att ersätta VVC med CVV eller VVCi? Diskussionen går het efter att VVS-Forum skrivit om energiexperten Roland Jonssons käpphästar för att spara energi.

VVC (varmvattencirkulation) är standard i Sverige sedan slutet på 1950-talet. Energiexperten Roland Jonsson menar dock att det finns smartare, mindre energikrävande alternativ till VVC.

bemöter de hårda orden
Roland svarar på kritiken: ”Byggfel eller inte, det är besparingen på 150 000 kWh som räknas”

CVV löste problem i brf i trångsund
Så fick de stopp på energispillet

Han förespråkar CVV (cirkulerande varmvatten) och VVCi (invändig varmvattencirkulation). Något som han gav uttryck för i en artikel på VVS-Forums sajt nyligen med följd av att en rad kritiker ifrågasatt det smarta med att skrota VVC.

Johan Arkevid, VVS-lärare

Johan Arkevid, VVS-lärare på Anders Ljungstedts Gymnasium i Linköping, anser att skillnaden förmodligen är försumbar om man drar VVC invändigt i rör kontra att samisolera den med varmvattnet som man många gånger gör på stråk och stammar.
– Men man ska inte svälja allt med hull och hår. Jag har svårt att se att det skulle skilja något nämnvärt på effektförlusterna om man lägger VVC invändigt eller längs med. Samtidigt blir det klart svårare att utföra service om VVC ligger invändigt. Det här är heller inget nytt, men förr gjorde man det med små kopparrör, säger han.

Lars Andersson, VVS-montör.

Fyra alternativ har testats
Här är bästa alternativen till VVC

Lars Andersson, VVS-montör i Västergötland, är även han upprörd.
– Struntprat! Det är ingen skillnad på vanlig VVC och CVV och VVCi, som han själv har hittat på. CVV är exakt samma sak som VVC. Att ta bort nästan alla rör som Roland Jonsson pratar om, är en fysikalisk omöjlighet, menar Lars Andersson som också undrar över de större rördimensionerna för VVCi.
– Ju större rör desto större energianvändning. Hur kan det vara smart att dra 42 millimetersör med ett 18 millimetersrör i, i stället för att dra ett 28 millimetersrör med ett 18 millimetersrör? frågar han retoriskt.
Lars Andersson ifrågasätter starkt att det går att spara energi med CVV och VVCi.
– Tar man bort en värmekälla måste man ju ersätta den med något annat, anser han.