Logga in

Lämnade Bravida i vintras – nu är han skyttekung i superettan

Publicerad
3 nov 2022, 05:18
| Uppdaterad
2 nov 2022

Viktor Granath, 28, lämnade sitt jobb som elektriker på Bravida i vintras för att bli fotbollsproffs. Nu är han överlägsen skyttekung i superettan. 

Det återstår en omgång av superettan i fotboll. Du har gjort 23 mål, sju fler än näst bästa spelare. Får man säga grattis till vinsten i skytteligan?

– Tack, det känns väl hyfsat klart, det vore sjukt om de andra kommer ikapp. Det ser bra ut får man säga.

Mer om karriär:
”Unga är rädda för att binda sig till ett arbete livet ut”

Mer om arbetsmarknad:
“Distans och halvfart gör att man kan kombinera studier med arbete”

Hur har den här säsongen varit för dig?

– Jag började med att komma upp hit till Västerås från Skövde och skada mig på första träningen. Jag var borta i tre månader och kom tillbaka till seriepremiären, sedan har det bara gått spikrakt uppåt för min del.

Varför har det gått så bra?

– Det är svårt att svara på men när en anfallare får det att lossna så brukar det lossna rejält. Får jag ett läge så sitter den i mål. Det har varit lite fula mål också men det tar en anfallare mer än gärna. Lite stolpe in istället för stolpe ut.

Du arbetade som elektriker fram tills i vintras, hur ser din yrkesbakgrund ut?

– Jag började jobba som elektriker på Caverion efter studenten för nio år sedan. Senare bytte jag till Bravida där jag var svagströmselektriker och jobbade med brandlarm fram till i vintras. Då sade jag upp mig och gick över till att bara spela fotboll.

Hur har det varit att byta karriär på det här sättet?

– Det har varit en dröm sedan man var en liten pojk att kunna livnära sig på sin hobby, i mitt fall fotboll, så det är helt fantastiskt.

Saknar du något med elektrikeryrket?

– På rak arm är det givetvis kollegerna på både Caverion och Bravida även om vi fortfarande har kontakt. Gemenskapen har jag ju i fotbollen också och det är den likheten jag gillar mellan yrkena, sammanhållningen och att jobba sig framåt tillsammans som ett lag.

Mer om nya vägar framåt:
”Alldeles för svårt att yrkesväxla”

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Jag har kontrakt med Västerås ett år till, min tanke med fotbollen är att jag vill se hur högt upp jag kan komma. Jag är ju inte 20, snarare lite av en late bloomer och kör väl så länge kroppen orkar. Det är skönt att ha elektrikeryrket som man kanske kan falla tillbaka på.