Logga in

Akut brist på installatörslärare: ”Många klassrum kan stå tomma i höst”

Publicerad
3 jul 2023, 07:00
| Uppdaterad
31 jul 2023

Ett utslitet knä fick Anders Sigg, 54, att byta bana och bli yrkeslärare. En fantastisk möjlighet som borde locka fler, tycker han.

Nystart i höst?
5 skäl att bli yrkeslärare

Läs också:
”Utbildning och VVS är världens bästa kombination”

Idrott och jobb ledde till att knät inte höll längre trots två operationer. Anders Sigg, som driver det egna företaget Elutveckling i Täby, lyckades få företaget att hanka sig fram tack vare duktiga anställda, men insåg att han inte längre skulle hålla för jobbet som elektriker utan att kunna stå på knä. Genom en kompis som arbetar på Arbetsförmedlingen fick han tipset att kontakta gymnasieskolan som behövde yrkeslärare.

– Jag fick napp direkt från två håll och har hoppat in som yrkeslärare på Täby Praktiska i en termin nu, samtidigt som jag fasar ut verksamhetent. Det är väldigt lärorikt och intressant, säger han.

Väl i skolans värld har det gått upp för honom hur stor bristen på lärare är, särskilt inom praktiska utbildningar som  El och VVS, och vad det kan få för konsekvenser för samhället i stort.

– Jag befarar att många klassrum kommer att stå tomma i höst på grund av lärarbrist, säger han.

En förklaring tror han är att skolorna inte känner till de yrkesverksamma elektriker som av olika skäl vill byta jobb och elektrikerna känner inte till att det finns gott om lärarjobb och möjligheter att läsa på distans parallellt med arbete – mot betalning. Han tror också att det kan finnas en rädsla att hoppa på något nytt.

Vilka är fördelarna med läraryrket, tycker du?

– Du kommer in i en helt annan värld där du får jobba med ungdomar, kan påverka med värderingar som ordning och reda och vara med och utbilda Sveriges framtid. Dessutom är man ledig hela sommaren och har andra lov och ledigheter.

Och nackdelarna?

– Det kan vara tufft i skolan på många sätt och det är full fart med att rätta prov och annat.

Läs också:
Eleverna flydde – så vände han VVS-utbildningen i Borås

Hur ser löneläget ut?

– Nu har jag 38 000 i månaden men har ännu inte utbildat mig till lärare, vilket jag kanske sätter igång med till hösten. Men jag tror att vi som kommer från näringslivet kan förhandla upp lönerna ännu mer vilket på sikt kan gynna alla lärare.