Logga in

”Lättare att få en bra människa att bli röris än tvärtom”

Publicerad
6 nov 2023, 06:06
| Uppdaterad
3 nov 2023

En bra medarbetare som kan samarbeta väger tyngre än yrkeskunskap. Så tänker Tony Carlén på Triclima Installation som rekryterar på lite udda sätt. Här är hans tre bästa knep för att få tag på bra folk.

Text

Tony Carlén, delägare av Triclima Installation, har jobbat med rekrytering i över 30 år. Under åren har han testat många olika metoder för att få tag på folk, med blandade resultat. 

– Under åren har vi haft annonser ute ibland, och i flera av dem har det inte varit arbetssökande som sökt. I stället har det varit folk som vill sälja fler tjänster. Det har varit väldigt blygsamt på det sättet. 

Mer från Tony Carlén och Triclima:
”Lean gör många rädda”

Läs också:
LK lanseras på Bauhaus: ”Då byter jag system”

Tony Carlén och Triclima Installation har därför valt att tänka annorlunda i sin rekryteringsmetod. Här sammanfattar han hur anställningarna numera går till och vad som blivit det viktigaste faktorerna för att anställa någon:

 ”Vi vill anställa bra människor. Det är lättare att få en bra människa att bli röris än att tvärtom.”

1. Öppet hus

I våras gick Triclima från den traditionella metoden med platsannonser till att anordna öppet hus på företaget. Då gick de ut med annonser på Facebook och Instagram och jobbintresserade fick fylla i ett formulär med tre enkla frågor: Har du jobbat i mer eller mindre tre år? Har du körkort? Har du certifikat?

– Det var inget krav på något långt CV, utan de skulle fylla i formuläret.Totalt visade cirka 60 personer intresse och vi bjöd in tolv av dem som sökte till en kväll på företagets kontor. Ett lättsamt och trevligt sätt att träffa folk. 

Av de tolv inbjudna personerna fick  fem en anställning. Tony Carlén menar att lågt ställda krav innan anställningen och i stället ta pulsen på arbetet har varit framgångsrikt. 

– Jag tror att en vanlig hantverkare tycker det är väldigt bekvämt att svara på ett Facebookinlägg med tre frågor. Ett vanligt CV kan ändå se lite för bra ut. 

–  Fyra av de fem som vi anställde har sagt att det var en lätt stämning och tyckte det var skönt att inte behöva lämna in värsta CV:t, med lampor i ansiktet och bli grillad i en timme.

2. Personligheten först – allt annat kommer sen

En viss förkunskap om yrket från en utbildning är viktigt, tycker Tony Carlén, men det viktigaste för honom är att vara en bra, motiverad medarbetare med ambition och som kommer i tid.

–  Vi vill anställa bra människor. Det är lättare att få en bra människa att bli röris än att tvärtom.

I oktober 2022 anställde Triclima Oscar Hoff som traditionell lärling, trots att han saknade någon utbildning. 

–  Oscar är en väldigt bra medarbetare och gjorde ett väldigt starkt intryck på mig under arbetsintervjun. Han är ett gott exempel på att man inte måste ha utbildning. 

Oscar Hoffs resa in i branschen:
Oscar är traditionell VVS-lärling: ”Du lär dig mest genom att misslyckas”

3. Tänk lagidrott

Tony Carlén gillar att jämföra rekryteringen med lagidrott, att man måste vara en lagspelare som inte kör sitt eget race. 

– Om man är en grupp på fyra stycken är en utsedd till ansvarig montör. Det finns en del som inte gör som ansvarsmontören säger och tycker att de ska jobba på sitt sätt med arbetsmetoder, tider och lösningar. Det är ingen medspelare.