Logga in

”Det var lite panik på vissa ställen där de inte planerat så bra”

Publicerad
3 okt 2022, 05:50
| Uppdaterad
30 sep 2022

Det var ett intensivt arbete för att hinna med att leverera kylteknik när covidvaccinet kom. Ett och ett halvt år senare har företaget dragit lärdomar och kapat gamla beroenden. 

När VVS-Forum besökte Oscar Medtecs fabrik i Kungälv i februari förra året monterades kylar för allt vad tygen höll inför den stundande massvaccineringen mot covid-19. Tre nya kylmontörer hade anställts för att klara tempot i efterfrågan.

Läs om kyltekniken under vaccineringen:
Så hålls coronavaccinet extremkallt från Flandern till svenska överarmar

Läs mer om pandemin:
”Med tanke på pandemin tror jag att digitala utvecklingen tar extra fart”

Drygt ett och ett halvt år senare konstaterar företagets chef att det var en intensiv men ganska kort period av hög belastning som man tog sig helskinnad igenom.

– Utmaningen var framför allt att få fram produkterna snabbt snarare än volymerna i sig. Det var lite panik på vissa ställen där de inte planerat så bra men den akuta fasen gick över ganska fort. När vi var framme vid sommaren så var det en lite mättad marknad och nu är den tillbaka på en normal nivå, säger vd Fredrik Löfgren.

Servicebehovet för de nya kylarna är än så länge relativt lågt. Däremot har en hel del vårdgivare köpt till system för temperaturövervakning, något de “inte riktigt hann med” när vaccineringen satte igång, säger Fredrik Löfgren.

Har ni lärt er något av det som hände?

– Ja vi har sett över logistikkedjan. Vi har faktiskt börjat titta på att ha åtminstone två leverantörer av kritiska komponenter så att vi kan switcha över om det händer något med den ena och vi har byggt upp ett större lager.

Läs mer om VVS efter corona:
”Nästan ingen bransch har haft så stora marknadsmöjligheter”

Finns det något som har förvånat dig under pandemin och vaccineringen?

– En positiv sak är att vi räknade med större tapp, att vi inte skulle sälja några kylskåp alls när det här var över för att alla köpt på sig så många. Men det har rullat på hela tiden ändå. Det var väldigt fokus på vaccinering och sjukvården sköt upp andra typer av investeringar och efter pandemin har man fokuserat på det som blivit eftersatt så vi har normal business ändå.