Logga in

Så gick det för Jonas Hagman och uppfinningen

Publicerad
25 jan 2022, 15:42

Sommaren 2019 berättade kylentreprenören Jonas Hagman om sin satsning på uppfinningen ”magnetvärme”. ”Antingen blir jag mångmiljonär eller så floppar det”, sa han då. Så här har det gått.

En första tillämpning av tekniken fanns för fläktkonvektorer med värmefaktorn 10 och på gång var även en variant för vattenburen värme. Jonas Hagman köpte en fabrik i Italien där produkterna skulle tillverkas. Lansering var planerad till april 2020 vid Nordbygg, som ställdes in på grund av pandemin.

Jonas Hagman har köpt en fabrik i Italien
“Antingen blir det succé och jag mångmiljonär, eller så floppar det”

Ny tillämpning av "magnetvärme"
Kylföretagare ska förse Sverige med värme

Fabriken som försedde fläktkonvektorer med magnetvärme stängdes i mars 2020 efter coronautbrottet i Italien.

– Det behövdes så mycket kapital för att få igång verksamheten igen så jag sålde min del till ett tyskt investmentbolag, berättar Jonas Hagman.

Han fokuserar nu på sin huvudverksamhet, familjeföretaget Hagmans Kyl & Energiteknik i Göteborg, som han driver tillsammans med sonen Rasmus.

2020 passerade omsättningen 100 miljoner kronor med en vinstmarginal på höga 12 procent en omsättningsökning med nära 70 procent jämfört med året innan.

Verksamheten breddades för ett drygt år sedan med det nya affärsområdet Solenergi. En av kunderna som köpt en solcellsanläggning till sitt hus är hockeystjärnan Joel Lundqvist.

Förra året blev det klart att Hagmans Kyl & Energiteknik ska leverera kyla till Nordens högsta byggnad, Karlatornet, som byggs i Göteborg.

Nyligen utsågs bolaget till ett av Sveriges 630 superföretag 2021. Bakom utmärkelsen står Dun & Bradstreet (tidigare Bisnode), leverantör av affärsdata och dataanalys.

Hela listan 2021:
De är VVS-branschens 27 superföretag

– Jag är så stolt för att vi blev ett superföretag och det är många timmars slit som ligger bakom, säger Jonas Hagman.