Logga in

Fjärrstyra värmepumpen – hur svårt kan det va’?

Publicerad
30 sep 2022, 05:50
| Uppdaterad
29 sep 2022

Koppla ihop värmepumpen med en app i telefonen borde vara en baggis. Trodde VVS-Forums redaktör Sofie Båtmästar som lättar hjärtat om hur hon TILL SLUT fick eländet att funka.

”Borde vi inte göra något på värmepumpar och wi-fi”? På ett redaktionsmöte nyligen kläckte någon idén att vi skulle skriva en artikel om smart styrning av denna populära anordning.

Fler som försöker själva
”Vi får rycka ut när folk försökt lägga golvvärme själva”

Rapport konstaterar:
”Värmepumpar sparar alltid energi”

Kollegan hade sett en fråga i en Facebookgrupp. Sociala medier – denna fantastiska källa till stoff! Men i det här fallet kände jag mig tveksam. Jag smidde nämligen planer på att själv få styrningen av värmepumpen på landet att hamna i en app i min smarta telefon. Och om en amatör som jag ansåg att arrangemanget var genomförbart var det väl knappast en stor intressefråga för er i branschen? Menade jag kaxigt på mötet. 

Men. Precis som vi människor är väl alla värmepumpar olika och har sina fördelar och nackdelar. Pumpen som jag och min man hade ett tête-à-tête med visade sig vara en rätt omständig varelse.

”Och när vi väl hade lyckats med det och laddat ner appen var det till att fylla i ett registreringsformulär med en längd som fick E4:an att kännas futtig.”

Den fanns redan på landet när vi köpte stället. Hur den hamnat där var lite oklart eftersom det var ett dödsbo. Maskineriet såg hursomhelst rätt modernt ut och när vi googlade på modellnamnet visade det sig att den hade en funktion för att kunna fjärrstyras. Instruktionerna hittade vi lätt på nätet och det verkade inte alls svårt – vid den möjligen alltför snabba skumläsningen av bruksanvisningen.

Minns någon Bobo och Gnuttarna? Serietidningen om trollbjörnen Bobo som hade en flaxkikare? Om han ”vred ringarna till max, så de bildar ordet flax” förflyttades Bobo till platsen som han kikade på i kikaren. Lite så kändes det med den här Mitsubishi-apparaten. Först var man tvungen att pilla ut en liten tablettaskliknande sak ur ett hål – och trycka en penna i den. Okeeej. Sen blinkade en lampa och sammankopplandehelvetet drog i gång. Det skulle skrivas in lösenord och användarnamn från sjuttielva källor och routrar. Och när vi väl hade lyckats med det och laddat ner appen var det till att fylla i ett registreringsformulär med en längd som fick E4:an att kännas futtig.

Läs också:
Quiz: Vad kan du om värmepumpen?

Svettiga och nedbrutna efter en hård och oavgjord kamp om varför SSID:t trilskades värre än en bångstyrig åsna gav vi på lördagskvällen upp. Ringarna vägrade bilda ordet flax, värmepumpsjäveln satt envist kvar på väggen och visade inga tecken på att förflytta sig in i våra mobiler.

På söndagen tog vi ett djupt andetag och började tyst och metodiskt om. Och till slut satt vi där och fånskrattade när vi fick temperaturen att stiga och sjunka med reglagen i appen. Men ska det behöva vara så här förbenat krångligt? NU vill jag gärna höra om era erfarenheter och i framtiden ska jag inte dissa någonting på några möten.