Logga in

Systemair ändrar sig – stoppar alla leveranser till Ryssland

Publicerad
4 mar 2022, 10:04

Nyligen sa vd:n på ventilationsföretaget Systemair, att det inte var meningsfullt att stänga verksamheten i Ryssland. Nu har företaget gjort en helomvändning och stoppar alla leveranser till Ryssland och Belarus.

Systemair har sedan 1990 haft verksamhet i Ryssland. Bolagets försäljning i Ryssland och Belarus motsvarar cirka 4,5 procent av koncernens omsättning.

Har Ryssland som en av sina största marknader
Systemair planerar starta ny fabrik i Ryssland

Lunda är den tredje största VVS-grossisten i Ryssland
Så blev svenska familjeföretaget grossistjätte i öst

Vd:n Roland Kasper uppgav i en artikel i VVS-Forum i onsdags att verksamheten skulle fortsätta. Kritiken i sociala medier har efter det varit hård med uppmaningar om att bojkotta bolaget.

Systemair har omkring 300 anställda på lager och säljkontor i Ryssland. Ventilationsföretaget har också en konsultfirma med tre anställda i Ukrainas huvudstad Kiev. Men de anställda har antingen flytt eller tagit skydd.

För några dagar sedan hade bolaget också planer på att ta en ny fabrik i drift utanför Moskva. Men det kommer inte att ske i nuläget.

VVS-Forum har sökt Roland Kasper, vd på Systemair, för en kommentar, men han har inte gått att nå.

Nödrop från elutbildningen i Charkiv
Svenske elprofilen: Mina vänner i Charkiv är fast i skolans källare

I ett pressmeddelande på morgonen i dag skriver företaget:

”På grund av den geopolitiska situationen i Ukraina, Ryssland och Belarus avbryter Systemair tills vidare alla leveranser till Ryssland och Belarus.”

“Våra tankar finns med våra anställda, deras familjer, våra kunder och partners i och utanför Ukraina. Vi följer utvecklingen på daglig bas, och vi hoppas på en snar lösning av den konflikt som råder.”