Logga in

Svenske elprofilen: Mina vänner i Charkiv är fast i skolans källare

Publicerad
2 mar 2022, 13:32

”Hjälp oss! Jag och eleverna är i källaren och de skjuter på oss dygnet runt.” Nödropet från elutbildningen i Charkiv i östra Ukraina kom häromdagen till elprofilen Henric Anderssons mobil.

Henric Andersson (tidigare Hagberg) är utvecklingsledare på ETG College, Elteknikbranschens gymnasieskolor i Sverige. Han har medverkat som expertkommentator i Elinstallatören, är medgrundare av Facebook-gruppen Elfel och har jobbat som elektriker och som lärare.

På 14 år har Lunda blivit den tredje största VVS-grossisten i Ryssland
Så blev svenska familjeföretaget grossistjätte i öst

Har inga planer på att dra sig ur Ryssland
Systemair planerar starta ny fabrik i Ryssland

Det var 2017 som Henric Andersson lärde känna rektorn för yrkesgymnasiet i Ukrainas näst största stad, Charkiv. 

Ållebergsgymnasiet i Falköping, där Henric Andersson var ellärare, inledde utbytesprojektet med den ukrainska skolan med namnet Regionalt Centrum för innovativ teknik inom bygg och industri.

Ukrainska och svenska blivande elektriker i Charkiv, Ukraina 2018. Henric Andersson är tredje personen från vänster i främre ledet. Foto: Privat

Upprinnelsen till projektet kom från Elektrikerförbundet via bygg- och trävaruinternationalen BWI, som hade agerat i samband med bygget av arenor till fotbolls-EM i Ukraina och Polen 2012. Det fanns, enligt facket, brister när det gällde arbetsrätten. Det utmynnade i ett internationellt projekt där elektrikerfacken i Europa stöttade de ukrainska elektrikerna.

Henric Andersson.

– Jag och mina el-treor åkte till Charkiv 2018. Det var mysigt, vi grillade och spelade kubb, säger Henric Andersson och tillägger:

– Nu är min uppgift att berätta att Charkiv finns och att det finns människor där som behöver hjälp.

Henric Andersson och rektorn har haft fortsatt kontakt. Ibland har det dröjt månader mellan meddelandena, men sen den ryska invasionen av Ukraina i förra veckan har de i stort sett haft daglig kontakt och vädjat om hjälp.

Miljonstaden Charkiv har skakats av flera raketattacker och bilder visar på stor förödelse. Bland annat har polishuset och ett stort bostadshus beskjutits, många människor har dött och hundratals är skadade.

Ett 40-tal elever från yrkesgymnasiet och omkring tio funktionshindrade unga vuxna har tagit skydd i skolans källare

Så länge bombningarna och beskjutningarna pågår våga ingen ta sig ut därifrån.

– Jag har också kontakt med personer i Kiev. De beskriver situationen som helvetisk, men att de ska ta sig igenom den. I Charkiv är tonen mer uppgiven och rädd.