Logga in

Systemair planerar starta ny fabrik i Ryssland

Publicerad
2 mar 2022, 06:00
| Uppdaterad
3 mar 2022

Den svenska ventilationskoncernen Systemair har Ryssland som en av sina största marknader – och har inga planer på att dra sig ur landet.

Systemair har omkring 300 anställda på lager och säljkontor i Ryssland. En ny fabrik är dessutom på gång att driftsättas utanför Moskva. Förutom Ryssland har Systemair verksamhet i flera östeuropeiska länder, däribland Belarus och Ukraina.

Nödrop från elutbildningen i Charkiv i östra Ukraina
Svenske elprofilen: Mina vänner i Charkiv är fast i skolans källare

Lunda är den tredje största VVS-grossisten i Ryssland
Så blev svenska familjeföretaget grossistjätte i öst

– Situationen är väldigt olustig. Vi har ett konsultföretag med tre anställda utanför Kiev i Ukraina och två av dem har begett sig till gränsen med sina familjer. Den tredje personen är kvar i Kiev, men i skydd. Vi försöker hålla kontakten två till tre gånger per dag, men det är svårt, säger Roland Kasper, vd på Systemair, till VVS-Forum och tillägger att Systemair försöker hjälpa till vid gränsen med kläder och filtar via sina kontor i Polen.

I en intervju med Dagens Industri i torsdags förra veckan, samma dag som ryska trupper invaderade Ukraina, sa Roland Kasper att situationen var ”business as usual”. Men så är verkligen inte läget i dag.

Sanktionerna mot Ryssland påverkar Systemairs verksamhet direkt, framför allt handlar det om fakturering, eftersom den ryska rubeln försvagats kraftigt. Dessutom är det svårt att få tag på transportbolag som kan åka in i Ryssland.

Men Roland Kasper tycker inte att det är meningsfullt att stänga verksamheterna, som Volvo har gjort med en fabrik i Ryssland. Varför kan ni inte göra det i solidaritet med Ukraina?

– Frågan är vad som gör mest nytta. Vi har 280 anställda i Ryssland, som går till sina jobb varje dag, men som är emot kriget.

De närmaste veckorna ska bolaget också ta en ny fabrik i drift utanför Moskva vilket innebär att Systemair kommer att ha produktion i landet för första gången. Men fabriken går ännu inte att sätta igång, då det saknas delar till maskinerna.

Systemair omsatte 120 miljoner kronor i Ryssland av koncernens totala intäkter på drygt 2,4 miljarder kronor under det senaste kvartalet.

Hade skulder på 300 000 kronor
Systemair begärde installatör i konkurs

Det finns fler svenska företag inom VVS-branschen som är etablerade i Ryssland, som Lundagrossisten. Under 2007 öppnade Lundagrossisten sitt första kontor i Ryssland. Nu har företaget ett stort filialnät med ett 50-tal filialer. Lundagrossisten har i dag närmare 600 anställda och omsättningen, motsvarar ungefär 1,6 miljarder kronor.

Thermotech-koncernen, som nyligen köptes av finska Purmo Group, har ett dotterföretag i Ryssland.