Logga in

”En luft/luftvärmepump ventilerar inte luften”

Publicerad
18 sep 2017, 14:27

Martin Timells och Fuskbyggarnas amatörmässiga antagande om luft/luftvärmepumpar har orsakat rabalder i sociala medier. Här kommer expertens fyra tips till professionella installatörer.

I det kommande numret av VVS-Forum (nr 9/2017, utkommer 28 september) finns en översikt av marknadens utbud av luft/luftvärmepumpar. Värmepumpar har hamnat i hetluften efter felaktiga uppgifter i TV4-programmet Fuskbyggarna om att de skulle sprida mögel.

Timell sa fel om luft/luftvärmepump i Fuskbyggarna

VVS-Forum bevakar frågan medan debattens vågor om luft/luftvärmepumpar har gått höga i läsekretsen.

Så lämnar Fuskbyggarna tittarna i sticket

Morgan Willis, Svenska kyl- och värmepumpföreningen

För att reda ut vad som verkligen gäller om luft/luftvärmepumpar bad VVS-Forum Morgan Willis, Svenska Kyl & Värmepumpföreningens (SKVP) expert på villavärmepumpar, om några professionella tips.

  1. Det finns uppenbarligen missförstånd om en luft/luftvärmepump ventilerar luften inomhus. Det kan vara bra att påminna om att så inte är fallet, men att de flesta modeller renar luften på ett eller annat sätt genom olika filter etc.
  2. Var försiktig med att lova för mycket vad gäller ljudnivån på värmepumpen. Var ärlig och tydlig med att både ute- och innedel faktiskt har ett visst ljud. Om du lovar att den är tyst finns det kunder som tar dig på orden och förväntar sig en helt tyst värmepump. Tänk även på att den ljudeffektnivå som uppges från tillverkarna ofta är ljudeffektnivån vid nominell effekt och inte värmepumpens högsta ljudeffektnivå.
  3. Tänk på att du, som återförsäljare enligt energimärkningsförordningen, är skyldig att överlämna specifik teknisk dokumentation tillsammans med värmepumpen om kunden inte haft möjlighet att se värmepumpen innan köpet. Rådfråga din leverantör.
  4. Ett antal luft/luftvärmepumpar säljs numera med det mer miljövänliga köldmediet R32. Man bör dock ha i åtanke att R32 är brännbart och att det därför kan påverka vilken utrustning och vilka rutiner man bör använda vid installation och service.

Faktagranska Fuskbyggarna

Läs mer om värmepumpar hos SKVP.