Logga in

Eldrivna transportbilen med längst körsträcka

Publicerad
22 sep 2017, 07:00

Nya Renault Kangoo Z E är med 270 kilometer den eldrivna transportbil som kommer längst på en laddning.

Allt fler hantverkare kan nu göra ett aktivt val och välja en bil som kan minska det ekologiska fotavtrycket.

Det finns flera förklaringar bakom bilens förbättrade prestanda och förlängda körsträcka. De viktigaste är det nyutvecklade batteriet, den nya effektivare motorn, den nya laddaren och värmepumpen.

Många gånger går det fortare än bil

Kangoo Z.E. är världens första transportbil med värmepump. Värmepumpen är placerad i klimatanläggningen och ökar bilens räckvidd i kyla genom att begränsa användningen av elfunktioner.

Foto: Yannick Brossard

Renault har utvecklat det nya litiumjonbatteriet i ett nära samarbete med sydkoreanska LG Chem. Fokus har legat på att öka lagringskapaciteten utan att batteriet blivit större eller mycket tyngre.

Utvecklingsteamet har ökat cellens kemi och därmed ökat energitätheten i stället för att utöka antalet batterimoduler. Det har i sin tur också lett till att bilens lastkapacitet bibehållits.

Enligt Renault klarar Z.E. 270 kilometer på en laddning, vilket är en ökning med 50 procent jämfört med den förra modellen.

Hantverkare kör oskyddat

Men Renault har också valt att kommunicera körsträckan för ”verklig körning”, vilken är 120–200 kilometer på en laddning (körsträckan för den tidigare modellen är 80–125 kilometer).

Instrumentbrädan.

Att provköra en miljöklassad transportbil känns alltid rätt eftersom det mesta talar för att fossilfritt är det som gäller i framtiden. De som är beredda att betala från cirka 213 000 kronor plus moms får en bil med låga driftskostnader.

Det går att välja mellan att hyra batteriet eller att köpa det.

Så påverkar budgeten VVS-branschen

Provkörningen av bilen gav goda intryck och en spännande körning på skiftande vägtyper, från trånga gränder till kuperad och slingrig landsväg.

Och kombinationen skön körkomfort och lång körsträcka, utan att känna oro för att batteriet ska laddas ur, förstärker förstås helhetsupplevelsen av bilen.

 Lastutrymme på 3.0-4.6 kbm.FAKTA/ 

  • Finns i tre olika karosslängder, från 3,89 meter till 4,66 meter.
  • Bränslealternativ l/100 km (blandad körning): 0, eldriven.
  • Motoralternativ: 60 hk/225 Nm.
  • Lastutrymme: 3,0–4,6 kubikmeter.
  • Växel: Automatväxlad låda.
  • C02-utsläpp i g/km: 0.
  • Max lastvikt/dragvikt: 650 kg
  • Utsedd till Van of the Year 2017. 

Fotnot: Läs hela reportaget i VVS-Forum nr 9/2017, som utkommer den 28 september.