Logga in

Ökat rekryteringsbehov för VVS-företagen under pandemin

Publicerad
24 feb 2022, 06:00

VVS- och elföretagen har fått allt svårare att rekrytera. Bristen på personal har bland annat lett till att företag tvingats tacka nej till jobb och högre arbetsbelastning för företagens anställda.

Text

De värvar medarbetare redan under gymnasiet
Här säkrar lärlingarna företagets framtid

Här får alla vara med och anställa
Chefslösa bolaget: ”Om vi mår bra tjänar vi pengar”

Företagen inom installation toppar, tillsammans med företag inom plåt- och ventilation, listan över företag som har svårast att rekrytera personal. Bland Installatörsföretagens medlemmar upplever 90 procent problem och 35 procent av dem uppger att pandemin har påverkat situationen. Det visar en färsk rapport från Svenskt Näringsliv.

Bland VVS- och elföretagen uppger 73 procent att de försökt rekrytera de senaste sex månaderna. Störst är efterfrågan på elektriker och VVS-montörer med några års erfarenhet. Ansvarstagande och rätt attityd är egenskaper som rankas högst medan noggrannhet och kommunikativ hamnar längre ner.

– Siffrorna visar att vår bransch har klarat sig bra under pandemin och att marknaden växer i takt med klimatanpassningar som energieffektivisering och elektrifiering och det är ju positivt, säger Amanda Rafter Ekenman, kompetensförsörjningschef på Installatörsföretagen, och fortsätter:

– Samtidigt kan vi konstatera att rekryteringsbehovet är ett allvarligt problem som kan leda till att det blir svårt att uppfylla klimatkraven och säkra branschens kompetensförsörjning för framtiden.

Av de 271 medverkande VVS-och elföretagen uppger 67 procent att bristen på personal lett till att de fått tacka nej till jobb och minskat försäljningen. Hälften av företagen har fått skjuta upp sina expansionsplaner.

Många nyexaminerade studenter har svårt att hitta lärlingsplats samtidigt som företagen skriker efter personal. Hur går det ihop?

Läs också:
VVS-chefen som har LÄTT att rekrytera

– Av våra medlemsföretag är majoriteten småföretag med upp till tio anställda som kan svårt att avsätta tid och personal för att handleda lärlingar och det får man förstås ha förståelse för. Branchen är engagerad i den här frågan redan nu men behöver bli ännu mer engagerad, säger Amanda Rafter Ekenman.

Här är yrkena som efterfrågas mest:

1. Elektriker

2. VVS-montörer

3, Montörer

4. Tekniker

5. Kyltekniker

6. Säkerhetstekniker

7. Konstruktörer

8. Servicetekniker

9. Arbetsledare

10. Installationstekniker