Logga in

Nu ska det bli mer drag i ventilationsbranschen

Publicerad
11 nov 2019, 06:00

”Här finns gott om jobb.” Annika Waernström ska nå ut med det budskapet till fler.

Hallå där Annika Waernström, vd på PVF Yrke & Utbildning, som med kampanjen ”Bra drag” ska få fler att söka sig till ventilationsbranschen.

Annika Waernström, vd på PVF Yrke & Utbildning.

Varför är det så få som utbildar sig till ventilationsmontörer?

– Det beror på att det är få som känner till yrket, vad branschen har att erbjuda och hur man utbildar sig till ventilationsmontör, något som man ofta blir för att man känner någon annan som är det, kanske en släkting, säger Annika Waernström och tillägger:

– Rekryteringskampanjen Bra Drag tar avstamp i korta budskap på Facebook och Instagram för att berätta om att det finns gott om jobb, att en ventilationsmontör har en omväxlande vardag och att det är bra betalt.

Ny rapport om jämställdhet: ”Här har VVS-branschen chansen att få fler rör dragna i Sverige”

Hur blir man ventilationsmontör?

– Det finns tre vägar till yrket: gymnasieskolan, vuxenutbildning och företagslärling. Ett av målen med kampanjen Bra Drag är att fler ska upptäcka vuxenutbildningen som man kan göra via Komvux eller Arbetsförmedlingen och som tar cirka ett år.

”Skolvalet – ett moment 22”

Hur många tjejer finns det i branschen?

– Det är försvinnande få kvinnor i branschen. Därför är det viktigt att vi visar att ventilationsmontör är ett yrke som passar både för kvinnor och män. Det gör vi till exempel genom att engagera kvinnliga ambassadörer och ha med kvinnor i allt vårt kommunikationsmaterial.

”Jag valde VVS för att det är ett socialt yrke”

Vilken effekt har kampanjen ”Bra drag” fått hittills?

– Att öka allmänhetens kännedom om yrket är ett långsiktigt arbete som vi hoppas kunna se effekt av inom några år i form av fler utbildade ventilationsmontörer. Då kan vi också jämföra dagens behov av arbetskraft där 84 procent av företagarna i ventilationsbranschen har problem att få tag på utbildade ventilationsmontörer, säger Annika Waernström.

Fotnot: PVF Yrke & Utbildning är plåtslageri- och ventilationsbranschens egen organisation för utbildning och rekrytering, som ägs gemensamt av Plåt & Ventföretagen och Byggnads.