Logga in

Svedbergs köper brittisk badrumsjätte

Publicerad
2 dec 2021, 17:10

Tar över leverantör av badrumsmöbler och badrumsprodukter som fördubblar Svedbergs omsättning.

Svedbergs i Dalstorp köper Roper Rhodes, en leverantör och designer av badrumsmöbler och badrumsprodukter i Storbritannien. Köpeskillingen är motsvarande cirka 1,1 miljarder kronor.

Breddar produktportföljen utanför blandare
FM Mattsson Mora köper brittisk leverantör

2020: Går om Svedbergs
Dansani köper svensk konkurrent och blir störst i Norden

Drygt 40-åriga Roper Rhodes omsätter i dag motsvarande cirka 830 miljoner kronor med en ebita-marginal på 16 procent.

Den brittiska marknaden präglas av en fragmenterad återförsäljarstruktur och har ett uppdämt behov av nybyggnation och renovering. Förvärvet kan också innebära goda möjligheter för samordningsvinster med Svedbergs då Roper Rhodes köper in sina produkter från tillverkare.

– Förvärvet av Roper Rhodes markerar ett viktigt steg i Svedbergs aktiva förvärvsagenda och vision om att bli den ledande badrumsinredaren på utvalda marknader i Europa, säger Svedbergs koncernchef Per-Arne Andersson i ett pressmeddelande och tillägger:’

– Bolaget påminner mycket om Svedbergs Groups övriga varumärkesbolag med starka varumärken och innovativa produkter i olika kanaler och med en bred kundbas. Tillsammans med Roper Rhodes erfarna ledning ser vi fram mot att växa på den brittiska marknaden, som tack vare dess storlek och underliggande bostads- och renoveringsbehov erbjuder tydlig potential framåt.

Svedbergs tillträdde som ny ägare 1 december. I samband med affären går Roper Rhodes vd Leigh Leather in i Svedbergs koncernledning.

Svedbergs köpte Macro Design 2016, vilket innebar en breddad produktportfölj och marknadstäckning. Förvärvet av danska Cassøe under 2020 gav Svedbergs ett tredje självständigt varumärke.

Förvärvet av Roper Rhodes är i linje med Svedbergs strategi att växa organiskt och genom strategiska förvärv samt låta bolag drivas självständigt med egen ledning och strategiska fokusområden med tillgång till Svedbergs centrala funktioner och erfarenhet.

2016: Svedbergs köper Macro
Stor badrumsaffär mot avslut

I Storbritannien har badrumsbranschen likt många andra branscher påverkats av coronapandemin. Pandemin har inneburit flera utmaningar men också skapat en positiv efterfrågeutveckling på konsumentsidan. Privatpersoner har tillbringat mer tid hemma och lagt mer pengar på sin bostad vilket Svedbergs bedömer har påverkat Roper Rhodes nettoomsättning positivt under perioden med cirka 10 procent.

Fakta/Svedbergs

Nordisk ledande badrumsinredare med sortiment för hela badrummet genom produkter som bland annat möbler, duschar, badkar, handdukstorkar, blandare, WC och tillbehör. Försäljning sker till både konsument- och projektmarknaden under varumärkena Svedbergs, Macro Design och Cassøe. Produkterna säljs huvudsakligen i Norden samt med viss export till andra europeiska länder. Moderbolaget har sitt säte i västgötska Dalstorp, där även merparten av produktionen sker. Svedbergs Group har cirka 250 anställda och omsätter drygt 770 miljoner kronor.