Logga in

Dags att sila snacket – branschen är för alla

Publicerad
27 sep 2021, 06:00
| Uppdaterad
26 sep 2021

Den som säger att byggbranschen inte har problem med jargong och machoattityder – titta på tavlan på bilden. Det är vad kvinnor i branschen får höra. Dags för skärpning, det är en arbetsplats som ska vara för alla, skriver VVS-Forums chefredaktör.

Johan Edlund, vd för TL Bygg, står bakom ett nytt initiativ i byggbranschen: Sila snacket. Hans företag har samlat in ord och uttryck som används i branschen. En del lite lustiga men andra också både rasistiska och sexistiska.

Läs också: Chefredaktören mötte Karolina Dahl som satte ner foten om sexistiskt klotter på bygget
”Jag måste säga ifrån”

Läs också: Intervju med Byggchefernas ordförande om kampen för en sundare bransch
”Machokulturen i branschen är rent skadlig”

Läs också: Amanda Swedsudde är läraren som lyfter fördomar och sexism
Hon fortsätter kampen mot machojargongen

Johan Edlund säger i tidningen Byggnadsarbetaren att de fått nog av att många i branschen fortfarande vittnar om kränkande skämt, härskartekniker och en dålig jargong.

När frågan kommer upp finns alltid någon som gastar om lättkränkthet, att man får gilla läget och om rå men hjärtlig jargong. Låt mig därför slå fast att det aldrig är majoriteten som kan bestämma när en minoritet får bli kränkt. För den som blir utsatt för en rå jargong blir den sällan hjärtlig.

Det finns ingen anledning till en sunkig jargong, det är bara att skärpa sig. Branschen måste vara öppen för alla som vill jobba i den, oavsett etniskt ursprung, sexuell läggning, kön eller vad vi kan komma på.

”Vi vet att många väljer bort byggbranschen på grund av den här kulturen”, säger Johan Edlund i Byggnadsarbetaren.

Och att öppna branschen för fler ligger verkligen i branschens intresse – det kommer att behövas människor som brinner för sitt jobb.

Jessica Thiel, VVS-montören som porträtterades i förra numret av VVS-Forum, har tillsammans med två andra byggkvinnor lyft frågan genom exempel på vad de fått höra ute på byggena. Det är fasansfulla kommentarer, ni ser själva tavlan på bilden, men tyvärr blir jag inte förvånad.

Läs också: Jessica Thiel vill locka fler till branschen genom att visa vardagen i bilder
Hon visar upp jobbvardagen på Instagram

För drygt tio år sedan lyssnade jag till ett kvinnligt nätverk inom bygg där deltagarna vittnade om vad de hört. Det skakade om mig och som chefredaktör för Byggvärlden var jag med om att starta ett upprop mot machojargongen. Frågan har sedan förtjänstfullt drivits vidare av Byggcheferna.

Tyvärr är vi inte i mål. Men vi kan alla göra vårt för att det ska bli bättre.