Logga in

Hon visar upp jobbvardagen på Instagram

Publicerad
3 sep 2021, 09:11

Jessica Thiel hade haft en massa äventyrliga jobb när hon av en slump insåg att det var rörmokare hon skulle bli. Nu har hon startat ett  Instagram-konto där hon lägger upp bilder på snygga installationer.

Glada arbetskamrater, kaotiska lastutrymmen och vackra rördragningar. Instagramkontot @jessvvs är fullt av ögonblicksbilder från livet som VVS-montör i Norrköping. Jessica Thiel drog igång det för att visa andra kvinnor att det är ett jobb att satsa på.

Läs också:
”Gamla rördragningar kan vara fascinerande”

Läs också:
Byggnads hånas i sociala medier

– På ett möte med nätverket för kvinnor inom VVS pratade vi om hur vi ska stötta tjejer som är på väg in i branschen eller är intresserade. Jag tänkte att det vore häftigt om tjejer som är montörer laddade upp bilder på sina jobb på Instagram. Jag hittade inget sådant så jag tänkte att jag skulle börja göra det själv, säger hon.

Vilka bilder är roligast att lägga upp?

– Vi gör ofta fina badrum och det är kul när man kan ta bilder före och efter och visa processen. Och rör kan bli vackra. Det hade jag aldrig tänkt på innan. Det ska bli vackert och se bra ut. Jag kommer på mig själv med att tänka på hur estetiskt det är med fint dragna rör längs en vägg eller i ett badrum.

Vilka reaktioner får du på bilderna?

– Det är mest rörfolk som kommenterar rör och installationer, speciellt sådant som är lite extra snyggt. Jag la upp en bild på kopparrör i fina formationer och den fick väldigt många gillningar, säger Jessica Thiel.

Hon gläds också särskilt när det kommer kommentarer och frågor från andra kvinnor.

– Det roligaste är att jag får en del meddelanden från tjejer. Till exempel någon som ska bli lärling och frågar om jag har tips eller bara de som vill prata och ha kontakt så att vi kan hålla ihop.

Själv har hon blivit väl mottagen, bättre än vad hon hade vågat hoppas på. 

– Jag visste att det är 99 procent män i branschen så jag var beredd på att det skulle kunna bli lite kämpigt. Men jag har mest blivit positivt överraskad, folk är så positiva och glada att det kommer in kvinnor. 

– Det känns som att attityder förändras just nu, man är mer öppen och välkomnande. Jag hade ju läst om me too och trakasserier och vet att det finns dåliga exempel, men jag har i alla fall varit skonad. 

Jessica Thiel är lärling på NS Rörinstallationer och känner att hon hamnat helt rätt efter att ha provat på jobb inom bland annat fallskärmshoppning och dykning. Men allt började med en slump och ett skämt.

Läs också:
”Att skapa snygga rör­dragningar är väldigt kreativt”

– Jag skulle gå veterinärprogrammet och klagade för en person jag umgicks med, som är rörmokare, över att det var nästan sex års utbildning. Han tyckte det lät jobbigt och jag sa lite på skämt “vadå ska jag bli rörmokare menar du eller?” Men den kommentaren sådde ett frö i mitt huvud att det faktiskt skulle kunna vara något. Han trivdes bra och när jag provade så insåg jag snabbt att det var kul, säger hon.

Den första lärlingstjänsten brann inne på grund av pandemin men nu har hon en ny arbetsplats där hon hoppas bli kvar länge.

– Jag vill inte göra samma saker varje dag, därför är det så spännande med det här jobbet. Jag lär mig mycket nytt varje dag och blir aldrig uttråkad eller fullärd. Det kommer alltid nya verktyg, maskiner och sätt att göra saker, det finns obegränsat att lära sig om man vill.