Logga in

Fler multimontörer att vänta – om inte parterna kommer överens

Publicerad
23 maj 2023, 08:52

Multimontörer som fixar hela stambytet – och en hotande strejk bland VVS-montörer. Två ämnen som faktiskt hänger ihop, skriver VVS-Forums chefredaktör Fredrik Karlsson.

Vilken dag som helst kan en nattmangling ha slutat med att parterna kommit överens och landat ett nytt avtal men i skrivande stund hotar en strejk bland VVS-montörer och medlare är inkopplade för att lösa knutarna.

Läs också:
Strejkvarsel för 1500 installatörer: ”Det är oansvarigt”

Det är parterna, Byggnadsarbetareförbundet och Installatörsföretagen som inte kommer överens. (För transparensen: Den senare är denna tidnings ägare).

Ansvaret vilar tungt på parterna att faktiskt komma överens, men når man inte att avtal med villkor som de anställda kan acceptera och som gör att företagen klarar konkurrensen så är det andra som tar jobben. Som stambytesjobben.

Byggnads har lyft fram att oseriösa aktörer måste hindras och i detta vet jag att arbetsgivarna instämmer även om synen skiljer i hur det ska gå till.

Men hotet mot VVS-montörer och VVS-företag kommer även från seriösa företag, som betalar skatt och avgifter och har nöjda medarbetare. Som Modexa, som vi skrivit om.

Läs också:
Så lyckas Modexa fixa ett stambytt badrum på 12 dagar

Läs också:
Supersnabbt stambyte med egen metod

Läs också:
”Det är inte okej att stå utan badrum i åtta veckor”

Jag tycker förstås att ni läsare, de flesta VVS-montörer har ett viktigt yrke, och det gäller att värna det. Det är en hård konkurrens där ute och företagen behöver klara konkurrensen för att gå bra och kanske anställa ännu fler VVS-montörer.

Modexas multimontörer blir exempelvis duktiga på stambyten eftersom de bara håller på med det. Och allt sker enligt boken med tätskiktsregler och Säker Vatten.

Vi kan mycket väl få se specialföretag inom alla tänkbara nischer inom VVS.

Så se nu till att komma överens, annars finns inga jobb att komma överens om.