Logga in

”Jag måste säga ifrån”

Publicerad
19 jun 2018, 10:09

Karolina Dahl sa ifrån om det sexistiska klottret på byggets toalett. Det gav större eko i bygg-Sverige än vad hon någonsin kunnat föreställa sig.

Det var förra sommaren du publicerade facebook-inlägget med klottret som handlade om dig själv. Vad har hänt sedan dess?

– Jag blev inbjuden till Veidekkes vd för att diskutera frågor om genus med honom och andra representanter från företag, Sveriges Byggindustrier och facket. Det finns en större medvetenhet om frågorna i dag. Veidekke har till exempel tagit med toaletterna i sitt skyddsrondsarbete.

Hur tycker du övriga inom branschen reagerat?

– Fler får upp ögonen för att man inte kan stänga ute 50 procent av befolkningen. Jag tycker att killar har blivit tuffare mot varandra, att fler säger ifrån mot en kultur som är skadlig för både kvinnor och män.

Efter dig har en hel #metoo-rörelse svept fram. Vad har den betytt?

– Klimatet över lag har blivit bättre. Fler kvinnor har fått självförtroende att våga säga ifrån och en del snubbar har fått bättre insikter.

Läs mer: ”Grossisternas roll är given”

Du fick också priset Isabelle-stipendiet för ditt mod att säga ifrån. Hur kändes det?

– Jag blev överrumplad för jag gjorde ju bara det jag alltid gör: säger ifrån när jag ser något som är fel.

Var det självklart för dig att säga ifrån?

– Ja, min agenda var ju att uppmärksamma klottret, att visa folk hur min vardag som elektriker ser ut. Jag var super­taggad på att tjafsa på facebook med snubbar som tyckte detta var en skitsak. Men det fanns ingen att skälla på. Det var kanske tre sådana kommentarer, medan det var 200 som stöttade mig.

Vad får dig att reagera och säga ifrån?

– Det är så självklart att stå upp för det jag tror på, det som är rätt och att stå upp för andra. Jag mår dåligt av att se saker som inte stämmer och kan inte gå därifrån.

Kan det inte vara farligt att gripa in i konflikter?

– Så tänker jag inte men så gillade jag att slåss när jag var yngre. Ser jag en full kille slå sin tjej går jag emellan, det har jag gjort en massa gånger.

Läs mer: ”Coolt med bra lönsamhet”

Hur kämpar du för det du tror på i dag?

– Det mesta arbetet sker på internet. Just nu handlar det mycket om nazistiska organisationer som poppar upp i Sverige, att exponera dem för vad de är.

Vilken samhällsfråga tycker du är viktigast?

– Klassfrågan. Varför ska en vd kunna tjäna en miljon i månaden och en under­sköterska 18 000 kronor? Varför är inte deras jobb lika mycket värda? Jag vill se ett samhälle där alla har det lika bra. Klasskampen går egentligen före allt annat.

Vad är största problemet för kvinnor i byggbranschen i dag?

– Osynliggörandet. Att inte titta kvinnor i ögonen. Att bli sedd som en andra klassens medborgare när man bara vill göra sitt jobb.

Trivs du med att jobba som elektriker?

– Det kan vara ett kul yrke, man skapar något, får saker att lira och plötsligt lyser det. Men det är stressigt och smutsigt och där man kan få ta mycket skit, för byggbranschen lockar inte alltid till sig de mest begåvade.

Karolina Dahl. Foto: David LagerlöfKarolina Dahl

Ålder: 38.

Familj: Mamma.

Bor: Lägenhet i Årsta i södra Stockholm.

Utbildning: Gymnasium, vuxenutbildning till elektriker.

Karriär i korthet: Jobbat på kafé och restaurang, sedan sju olika elfirmor.

Vad är det första du gör på morgonen?
– Kissar, äter frukost.

Ditt senaste hemmafix?
– Försökte fixa ett vindskydd på balkongen men det gick sådär.

Vad ligger på nattduks­bordet?
– Min telefon och mjukgörande krämer, boken The Satanic bible av Anton La Vey ligger i vardagsrummet.

Dold talang?
– Kan sjunga. Var med i band förr.

Hur sportar du helst?
– Promenerar.