Logga in

”Likströms­tekniken skapar så många möjligheter”

Publicerad
1 jun 2021, 06:00

Det började i en källare i Stockholmsförorten, men efter några år tog det ordentlig fart. Bolaget har gjort 2 500 installationer, men Björn Jernström är inte nöjd förrän han erövrat världen med fasbalansering och lokala likströmsnät. 

Chefredaktören möter:
Därför vill Traderagrundaren köpa fler VVS-företag

vdn om planerna:
Assemblin förbereds för börsen

Beskriv kort vad Ferroamp gör?
– En plattform som knyter ihop solenergi med elbilsladdning och energilagring i ett smart lokalt likströmsnät. Hela bolaget startade med ett sätt att genom fasbalansering dynamiskt flytta energi i ett trefassystem. Det går att fördela om Ampere mellan säkringarna och få ett slags effektväktare.

Hur gick det till när du först grundade bolaget?
– Villan vi köpt i Järfälla utanför Stockholm hade direktverkande el. Jag ville optimera och skaffade bergvärmepump och lågenergilampor, men elnätsavgifterna kom jag inte åt. Om jag ”säkrade ner” skulle en säkring ha gått. Då föddes idén att balansera om.

Hjärnan i system som ni kallar ”the EnergyHub”. Vad gör den?
– Det är hjärnan och hjärtat i vår anläggning. Den samlar data från övriga komponenter för att optimera flödet med avancerade algoritmer. Där omvandlas också växelström till likström och vice versa.

Du klev av vd-posten och sålde en stor del av bolaget vid börsintroduktionen. Varför? 
– När vi växte behövde någon annan fokusera på att bygga bolag och organisation, medan jag kunde jobba med teknik och affärsutveckling. Det tycker jag bäst om att göra, att fundera på vad vi ska göra om fem år. 

Ni finns i dag på Nasdaq-börsen. Vad har det betytt?
– Vi såg ett behov av att växa och då behövdes kapital. Det har bidragit till ganska mycket försäljning eftersom vi blivit mer kända. Vi har ju till exempel över 8 000 aktieägare som vet vad vi gör.

Björn Jernström vid hemmakontoret. Foto: David Lagerlöf

Hur har coronaåret varit?
– Både bra och dåligt. Vi växte kraftigt under 2020 och efterfrågan är god, men fraktpriserna steg kopiöst. Delar från Asien har blivit dyrare, stoppet i Suezkanalen gjorde inte saken bättre. Det är brist på halvledare och komponentbristen ser ut att tillta. Vi har tvingats göra lite omkonstruktioner och i vissa fall fått köpa dyrt.

Vad har ni för kontakter med installationsbranschen?
– Vi säljer en del via grossister men elinstallatörer är också viktiga. Fasbalansering är inte det traditionella sättet för en elektriker som kommer ut och felsöker när en säkring gått. Samtidigt är kärnan i vad vi gör baserad på likströmsteknik och där finns ett enormt utbildningsbehov, det gäller installatörer, projektörer, grossister och återförsäljare.

Dina egna aktier är värda en hel del – du funderar inte på att checka ut?
– Nej, jag tycker att det här är jättekul och vi har många spännande saker på gång. Mycket grundläggande teknikutveckling kring likströmsnät.

Vad har ni på gång?
– I framtiden kan elbilen ladda fritidshuset som kan klara sig utan el-nätet. Man kan koppla tunnelbanan mot solceller – likströmstekniken skapar så många möjligheter. Jag brinner också för utvecklingsländerna, när de ska elektrifieras kan man börja underifrån, bakom elmätaren med flera fastigheter i samma nät. Batterier kommer att bli helt cent-rala för utvecklingen.

Var finns Ferroamp om tio år?
– Vi gör ungefär vad vi gör i dag och är ett världsomspännande namn när det gäller likströmsteknik. Vi har blivit lite som android, vi är operativsystemet och det finns till exempel fler likströmsdrivna bergvärmepumpar.

Umia-chefen:
”Det är dags att fortsätta vår expansion”

Björn Jernström

Ålder: 49.
Familj: Fru och två barn, 10 och 12 år.
Bor: Villa i Järfälla, utanför Stockholm. 
Utbildning: Civilingenjör i elektroteknik från Kungliga tekniska högskolan (KTH).
Karriär i korthet: Elektronik i olika former, utvecklat mätinstrument och startat en rad bolag.
Vad är det första du gör på morgonen?
– Kollar mejlen.
Ditt senaste hemmafix?
– Installerade elbilsladdaren, murade en öppen spis.
Vad ligger på nattduksbordet?
– Stephen Hawkings Korta svar på stora frågor.
Dold talang?
– Jag är bra på att baka pitabröd.
Hur sportar du helst?
– Springer och simmar.