Logga in

”Viktigare att det blir rätt än att vi är med i något race”

Publicerad
26 feb 2020, 10:11

Under 2019 klev finska Are in på den svenska installations­marknaden med tunga förvärv. Och expansionen har fortsatt i år. Sverigechefen Jonas Granzell berättar om bolagets planer.

Varför ger sig Are in på den svenska marknaden?
– Are är ledande i Finland och har ambitionen att bli en stor nordisk aktör. Vi ser att det finns utrymme för ett familjeägt företag som funnits i 100 år att bli långsiktiga ägare i svenska företag med stark lokal förankring.

Are köpte Kungälvs rörläggeri med Inter El 2019 och i år Climat80-gruppen med nio företag. Hur ser planen ut?
– Målet är att växa och att erbjuda kunder stöd genom hela fastighetens livscykel. Vi vill bredda oss i discipliner med fokus på storstadsregionerna, men har inte bråttom att växa. Det viktiga är att få in rätt företag med goda värderingar som vill växa långsiktigt. På sikt vill vi vara topp tre inom de områden vi är verksamma.

Läs mer: Finska Are köper Climat 80-gruppen.

Nu finns Are på tio svenska orter, sysselsätter nära 650 personer och omsätter drygt 1,1 miljard kronor. Hur stor blir den svenska koncernledningen?
– Hittills är det jag och en controller på Are Sverige som arbetar nära ledningen i de olika bolagen. Vi kommer att utöka ledningen i den takt det finns behov, för att stötta de svenska bolagen på bästa sätt.

Vad kan Are tillföra de svenska bolagen?
– De får chansen att samverka med andra och en långsiktig ägare som är villig att investera i bolagen så att de kan utvecklas och ta steget ut på nationell nivå.

Du jobbade med hissar på Kone – hur hamnade du här?
– Jag fick frågan om jag var intresserad av jobbet, och tyckte att det var en utmaning och intressant att få vara med på den här resan. Steget var inte så långt. En röd tråd genom hela min karriär har varit teknik i fastigheter och mycket kontakter med både personal och kunder.

Läs mer: Mats Johansson har en plan för att ta Assemblin in i framtiden.

Hur är du som ledare?
– Jag har min bakgrund i lagidrotten och är resultatdriven och intresserad av människor. Jag vill leda genom att sätta mål och ramar och ge ansvar. Men jag är också sifferorienterad och fattar beslut på fakta.

Vad tror du att du tillför bolagen som ni köpt?
– Jag hoppas att jag bidrar med ett tydligt kundfokus och kunddialog. Som bransch är vi duktiga på teknik, men kan vi i tidigt skede ha en tydlig dialog med kunden kan vi tillföra ännu mer värde. Att lyssna och kommunicera, det tror jag vi kan bli bättre på.

Det verkar vara hård konkurrens om att köpa installationsbolag, både stora och medelstora bolag vill växa …
– Det är mycket aktivitet på marknaden och för vår del är det viktigare att det blir rätt än att vi är med i något race och konkurrerar. Nu har vi en stark position i Skåne, Västsverige och i viss mån i Stockholm och vi tittar på ytterligare förvärv.

Var finns du, Are och branschen om 10 år?
– Are är en av de större aktörerna på den svenska marknaden, jag har ett utmanande och intressant jobb och branschen har tagit ett steg framåt i arbetssätt med fler digitala verktyg.

Jonas GranzellJonas Granzell

Ålder: 42 år.
Familj: Fru och en dotter på 10 år.
Bor: Villa i Täby.
Utbildning: Civilingenjör från KTH, industriell ekonomi.
Karriär i korthet: Har arbetat de senaste 10 åren på hissföretaget Kone i olika affärsområdeschefsroller. Dessförinnan olika roller på installationsbolaget Bravida och inom försäljning av hydraulik.
Aktuell: Ny Sverigechef för finska Are som ska växa på svenska marknaden.

Vad är det första du gör på morgonen?
– En bra morgon springer jag eller styrketränar.

Ditt senaste hemmafix?
– Städade undan julen. Jag försöker göra så lite som möjligt med huset.

Vad ligger på nattduksbordet?
– Per Anders Fogelströms Mina drömmars stad, annars mycket ledarskap- och finanslitteratur.

Dold talang?
– Jag gör en bra pasta carbonara.

Hur sportar du helst?
– Löpning och styrka, gärna ute i naturen.