Logga in

”Vi är rörmokare som vill ge tillbaka till samhället”

Publicerad
21 apr 2021, 06:00

Theodor Zombory, vd för VVS-företaget Porla VVS AB i Stockholm, samlar in kopparskrot via organisationen Cup of Copper. Pengarna doneras till välgörenhetsorganisationer som hjälper människor att komma ur alkoholmissbruk och hemlöshet.

Hur kom du på idén?

– Min egen far är alkoholist och jag har egna erfarenheter av hur viktigt det är att hjälpa dessa människor. Det är även en utsatt grupp som inte får så mycket sympati från resten av samhället. Idén kom från att jag såg behovet och tillsammans med resten av teamet utvecklade tanken på att göra något för samhället.

Efter uppmärksammade renoveringshaveriet
Branschen ställer upp för husägare som varit utan varmvatten i fyra år

VVS-företagen fixar visir, droppställningar och handsprit
De gör gott i coronakrisen

Vilka står bakom projektet?

– Vi är rörmokare som vill ge tillbaka till samhället. Jag fick kontakt med Fredrik Blom, vd på Bloms VVS & Värmepumpsteknik, genom Rörmokare utan gränser där jag lade upp en fråga om någon mer än jag var intresserad. Dessutom har vi hjälp av Mirjam Högnäs från Hjärtebarnsfonden och Mats Franzén från IT-branschen.

Kopparskrot. Foto: Privat

Hur fördelas de insamlade pengarna?

– Genom en vän kom vi i kontakt med Stockholm 12 som har en evidensbaserad behandlingsmetod mot missbruk, utvecklad tillsammans med Uppsala universitet och det är dit pengarna från den insamlade kopparen i Stockholm går till. I Halmstad har vi Frälsningsarméns nattcafé som mottagare och de jobbar också med att stötta folk som hamnat snett.

Vad finns för metallöverskott att hämta från kollegorna i VVS-branschen?

– Kopparn kommer från nedmonterade gamla rör samt från spillbitar man får när man jobbar. Det är många som sparar sin koppar, men också många som inte har plats eller tid för det.

Från 2018:
VVS-företag hjälper utsatt familj

Hur gör man om man vill donera från andra håll i landet?

– Då får man gärna höra av sig till oss och öppna upp en egen lokal insamling. Vi vill få VVS-grossister att ha insamlingar i alla sina butiker, men det är en långsam process att få till det. Vi har i dagsläget en insamling hos en grossist på Östermalm i Stockholm, dit man kan åka för att lämna sin koppar. Annars kan man höra av sig till oss på hemsidan eller Facebook om man vill donera större mängder så kommer vi och hämtar.

Hit går pengarna

  • I Stockholm doneras pengarna till organisationen Stockholm 12, som hjälper människor att komma ur alkoholmissbruk.
  • På Västkusten går pengarna till Halmstads nattcafé som drivs av Frälsningsarmén som hjälper hemlösa.

Läs också:
Läs mer om Cup of Copper här