Logga in

De gör gott i coronakrisen

Publicerad
1 apr 2020, 11:24

Hjärtat är stort hos landets VVS- och byggföretag. Det är många som vill bidra med personal och material till sjukvården i coronakrisen. VVS-Forum har här listat några av de generösa givarna.

VVS-grossisterna Dahl och VVS-Centrum har rensat lagren på engångshandskar, skyddsglasögon och halvmasker med P3-filter som man skänker till sjukvården runtom i landet.

”Personalen har alltid visir vid avloppsrensningar”

– Robin Berglund, utesäljare VVS på Dahl, har kört skytteltrafik dygnet runt mellan butiker och fältsjukhuset på Stockholmsmässan. Jag blir berörd av engagemanget från hela vår organisation likväl som de installatörer som just nu sliter hårt. Det är för oss alla detta byggs, säger Daniel Bik, divisionschef på Dahl.

Hos grossisten Ahlsell, tillverkar man mobila droppställningar av krokar, klamrar, bultar, brickor och belysningsstativ till coronatält som upprättats runt sjukhusen i Västmanland.

Sören Wester, belysningsspecialist på Ahlsell i Västerås, fick en fråga från landstinget i Västmanland om det inte gick att tillverka droppställningar till coronatälten vid sjukhusen. Tillsammans med Ahlsell-kollegorna Daniel Lindefalk och Göran Lejdström kom han på en briljant lösning med hjälp av material som fanns i lager. Nästa dag kunde sjukvården hämta fyra fullt fungerande mobila droppställningar.

Byggföretaget Skanska erbjuder sjukvårdsutbildad personal som tar tillfällig anställning i vården att ta tjänstledigt i tre månader.

Under tiden för tjänstledigheten betalar Skanska eventuell mellanskillnad i lön. Det är även semestergrundande och man får tjänstepension som om man hade arbetat på Skanska.

De installerar i fältsjukhuset i Älvsjö

Xylems Water Solution Systems Sweden tillverkar inte bara pumpar längre i Emmaboda. Företaget har också börjat tillverka fästen till visir som doneras till sjukvården.

”Vi skänker en tanke av tacksamhet till er hjältar där ute, som sliter för att ta hand om de som drabbats av coronasmittan”, skriver Xylem på LinkedIn.

Koncernledningen hos Wilos, som också är en pumptillverkare, har beslutat att avstå från hälften av sin rörliga ersättning i år.

– Aktieägarna sänder en stark signal under svåra tider och visar solidaritet i coronakrisen, säger Oliver Hermes, vd för Wilo-koncernen, i ett pressmeddelande.

Pengarna doneras till en global solidaritetsfond som ska gynna yrkesgrupper som utsätts för särskilda smittorisker för coronaviruset.

Beijer Byggmaterial har tömt sina butiker på andningsmasker, handskar med mera och skänkt materialet till sjukvården.

– Vi fattade beslutet att sätta säljstopp på alla produkter som vården kan tänkas behöva. Nu inventerar vi artiklarna och ser hur mycket som finns ute i landet, säger Beijers kommunikationschef Elisabet Heinrich till Dagens Industri.

VVS-företagets montörer hempermitteras med full lön

Ett antal VVS-företagare har börjat tillverka handsprit av KBS-sprit, köldbärarsprit som bland annat används till värmepumpar, som delas ut gratis till privatpersoner, vårdinrättningar och företag.

Smolken i glädjebägaren har dock varit brandrisken. Koncentrerad KBS är en etanolbaserad köldbärare för värmepumpar och kylanläggningar och klassas som mycket brandfarlig. Men tillverkning av handsprit för eget bruk är inte förbjudet.

Det är inte heller tillståndspliktigt om den totala mängden brandfarliga vätskor inomhus (inklusive andra brandfarliga vätskor) inte överstiger 100 liter.

Här är andra företag som deltar i insaterna i coronakrisen.

Sandbäckens Medicinska Gaser, som ingår i Sandbäckenskoncernen och som är specialiserat på medicinska gassystem, har installerat ett syrgassystem i det nybyggda fältsjukhuset i Älvsjö. Något som VVS-Forum redan har rapporterat om.

Bergstrands VVS i Kungsör arbetade också på fältsjukhuset och bistod med VVS-montörer.