Logga in

Branschen ställer upp för husägare som varit utan varmvatten i fyra år

Publicerad
6 apr 2021, 06:00

Husägarna hade varit utan varmvatten och värme i över fyra år. Men efter att deras situation blev känd i branschen har företag flockats för att hjälpa dem.

Det har gått fem år sedan Magnus och Barbro Gunnarsson utanför Skara drabbades av en stor vattenskada i sitt hus på grund av en sprucken slang i badrummet. Villan är fortfarande inte återställd på grund av en konflikt med VVS-firman som paret anlitade. En tvist om byggfel och fakturering gjorde att situationen var bottenfryst i åratal och under tiden saknades bland mycket annat varmvatten och riktig värme i huset, vilket VVS-Forum tidigare skrivit om.

Läs också:
De har varit utan varmvatten och värme i fyra år: ”Vet inte om man ska skratta eller gråta”

Men nu ser läget annorlunda ut för husägarna. Sedan deras problem blivit känt har de fått hjälp av en hel rad företag med både insamlade pengar, produkter och arbetstimmar.

– Man kan säga att det är Håkan Svanströms förtjänst, han drog igång allt det här med sin Youtube-kanal. Det är åtminstone sju-åtta företag som har ställt upp hittills, säger Magnus Gunnarsson.

Sedan ett par veckor tillbaka är huset fullt av VVS- och byggfolk som hjälper till med den digra listan av saker som måste åtgärdas för att huset ska bli färdigt.

– Det är många saker som har hänt. Olika entreprenörer och företag har erbjudit sig att hjälpa till och fixa saker som var felgjorda. Just nu håller byggare på att byta ut hela golvet på bottenplanet. Men hela tiden kommer det fram ytterligare saker, dolda fel, säger Magnus Gunnarsson, som även om det är mycket arbete kvar att göra ser hur huset börjar ta den form det var menat.

– Vi känner att det finns hopp om livet. Det här blir till och med bättre än hur huset var innan den första ombyggnaden. Alla som är här och jobbar är så positiva och glada och det är full fart. Vi hoppas att golvet på undervåningen kan vara klart under nästa vecka. Sedan återstår bland annat utbyggnaden där värmepannan ska stå. Vi måste flytspackla, lägga klinkers och montera en vägg som inte gjorts korrekt tidigare. Vi räknar med att det kommer att ta två, tre veckor till och förhoppningsvis räcker de pengar som är ihopsamlade för att göra det hela.

Läs också:
Avloppsvatten i lyxlägenheter: ”Det stank skit i Norra Tornen”

El- och VVS-profilen Håkan Svanström opererade sina knän för några veckor sedan och borde enligt läkaren vila, men är på plats och jobbar. När han första gången såg hur det såg ut i huset bestämde han sig för att hjälpa paret.

– Jag la ut inlägg på mina sociala medier och lät folk swisha in pengar. Sedan var bollen i rullning, säger han.

Flera företag hörde av sig och ville bidra både till insamlingen, att sponsra projektet med produkter och arbetskraft.

– Det har gått väldigt, väldigt bra. Den svåra biten med det gamla felgjorda golvet är snart gjord. Jag räknar med att familjen ska kunna möblera bottenvåningen igen nästa vecka och sedan kommer vi att installera värmepumpen så att de får varmvatten som de inte haft på fyra år.