Logga in

VVS-företag hjälper utsatt familj

Publicerad
9 jan 2018, 13:56

En mamma och två barn utanför Ystad har bott i ett hus utan värme och varmvatten under fem år. Nu får familjen hjälp att höja standarden på boendet. Flera företag bidrar också till renoveringen.

Ny värmepanna, renovering av skorstenen och diverse badrumsinstallationer står högt på önskelistan till Ystadsfamiljens hus.

Sedan mitten av december pågår en insamling till renoveringen som initierats av Madeleine och Daniel Pinjegård på takföretaget Rooftech.

Initiativet tog fart efter att organisationen Giving People lagt ut en förfrågan på Facebook om stöd till familjen.

Texten löd: ”En mamma i Ystad behöver ett julmirakel. En bit från Ystad bor en mamma och två pojkar som levt utan värme, varmvatten och med läckande tak i fem år.”

Paret Pinjegård tänkte först att de skulle hjälpa till med taket. Efter ett besök hos familjen kände de dock att de ville göra mer och drog igång insamlingen.

Det läckande taket.Foto: Sprisse Nilsson/YA

Hittills har nästan 38 000 kronor samlats in till ett nytt värmesystem.

Ett komplett, nytt system i huset beräknas kosta mellan 45 000–50 000 kronor. Just nu undersöks hur illa ställt det är med rören till värmesystemet.

 

Läs mer: Svenska VVS-montörer renar vattnet till barnby i Gambia

Andreas Palm, Blentarps VVS-teknik.

– Vi ska provtrycka de gamla järnrören från 1960-talet som finns i huset och kolla att de fortfarande håller. Om allt går bra är planen att installera ett värmepumpsystem luft-vatten som inkluderar varmvattenberedare, säger Andreas Palm hos Blentarps VVS-teknik.

Den äldre oljepannan som finns i huset har inte använts på tio år och måste bytas ut. I stället finns några elelement, som dock används sällan. Varmvatten ordnas på spisen i en kastrull.

–Jag har inte råd att ha på värmen, såvida det inte verkligen, verkligen behövs. Huset läcker som ett såll, och direktverkande el gör att elnotan snabbt blir skyhög, säger mamman som vill förbli anonym till Ystads Allehanda.

Dödsfall i familjen ligger bakom att den besvärliga situationen uppstått. När mammans syster och mor dog inom loppet av några månader tappade husägaren all ork och fick problem med ekonomin.

Läs mer: Cyklar till stöd för cancervård

Det ledde till att huset fick förfalla. Mamman har prioriterat att ta hand om sina barn. Att sälja huset har inte varit ett alternativ, eftersom det skulle leda till skulder på grund av värdeminskningen.

Vid valet av nytt värmesystem blir billig drift och underhållsfrihet viktiga kriterier.

– Det måste vara funktionellt för en ensamstående mamma, säger Andreas Palm vars företag tagit för vana att satsa på något biståndsprojekt varje år.

Under vecka 4 beräknas takrenoveringen dra igång. Så snart huset är tätt ska ovanvåningen isoleras.

Så här långt bidrar 15 företag till renoveringen – bland annat entreprenad- och transportföretag, färg- och kakelbolag samt en skorstensreparatör. Ny toalettstol, handfat, duschblandare och duschväggar kommer också att behövas.

Utöver nytt tak och nya installationer för värme och varmvatten ska de två pojkarna få varsitt nytt sovrum. Familjen vill förbli anonym.

Följande företag hjälper till:

 • Rooftech – lägger taket och fixar allt plåtarbete.
 • Monier Roofing – sponsrar takmaterialet.
 • Veberöds Ställningsmontage – står för byggnadsställning.
 • Blentarps Redovisning i samarbete med Mini Entreprenad – kör ut containers och transport av avfallet.
 • Ågab Syd – tar emot avfallet.
 • BA-Perssons Kranbilar – transport av material och taklyft.
 • Österlenvillan – hjälper till med isolering av ovanvåning, material och arbete.
 • Reiskogs Hantverk och Westerbergs glasmästeri/Norlux fönster Österlen – ska regla upp och gipsa ovanvåningen.
 • Flügger Färg CN Färgcenter Ystad – bidrar med färg och spackel.
 • MJ’s Kakel & Klinker – kaklar badrummet.
 • Svenska Kakel – bidrar med kakel och klinker.
 • XL-Bygg Hans Anders – gips till ovanvåning från Knauf.
 • Designspisar – fixar skorstenen.