Logga in

”Det som hände är utagerat”

Publicerad
30 mar 2021, 09:00

VVS-eleven Lina Dahlberg har berättat om kränkande behandling under studietiden. Här ger Nobelgymnasiets chef Jan Johansson sin syn på vad som hänt och hur skolan agerat.

VVS-eleven Lina Dahlberg har berättat att hon inte fick stöd från lärarna när hon larmade om att hon utsattes för trakasserier i skolan. Varför agerade ni inte?

– Det har vi såklart gjort, säger Jan Johansson.

Läs också:
Hon ville bli VVS-montör men möttes av trakasserier

Läs också:
Låt studentflaken vara utan sexism i år

Vilka åtgärder handlar det om?

– Så fort det blir konflikter tar man stöd av elevhälsan, det finns dokumenterade rutiner som fungerar. När det gäller konflikter mellan elever i årskurs 1 där Lina var inblandad så är de åtgärdade. Lina uttrycker att hon samarbetar bra med de eleverna i dag. Det som hände är utagerat, säger Jan Johansson och tillägger att det är svårt att prata om individer.

Lärarna ska ha förklarat för Lina att trakasserierna berodde på att killarna ”var kära i henne”.

– Den här felaktiga kommentaren kan man ju aldrig ta bort. Det är olyckligt och oprofessionellt att säga något sådant. Men tittar man på resten av dokumentationen och det stöd som har funnits så är det ett gediget arbete. Generellt sett så händer det saker med ungdomar i gymnasieskolan, det blir konflikter och de reder vi. Tjejer och killar på skolan känner sig väldigt trygga.

Men Lina kände sig väl knappast trygg?

– Nej, inte vid det tillfället. Men hon är ändå nöjd med att konflikterna reddes ut. Det handlade om en elev som hon hade en konflikt med, men som hon samarbetar bra med i dag.

Läs också:
Hon är VVS-montör – mot alla odds

Har inte skolan gjort något fel i det här fallet?

– Jo, absolut. Det finns saker som vi kan göra mycket bättre och som vi kan lära oss av. När det gäller slag och sparkar så är det utrett, men när Lina anmälde att hon ville byta praktikplats i årskurs 2 sa hon bara att hon inte trivdes där. Nu vet vi att det var hennes handledare på praktiken som sa nedlåtande kommentarer och betedde sig illa. Där skulle vi ha tagit reda på orsaken, säger Jan Johansson.