Logga in

Låt studentflaken vara utan sexism i år

Publicerad
5 jun 2019, 11:03

Tusentals unga VVS-montörer och elinstallatörer rusar från skolorna mot arbetslivet. Låt det ske med kärleksfulla budskap i år.

Ljudet är öronbedövande så här i studenttider. Killar och tjejer festar, skriker, sjunger, dricker, tutar och skrattar på studentflaken längs Götgatan i Stockholm.

Jag spanar mot banderoller och skyltar. Bara glädje. Som det ska vara.

De senaste åren har annars standard varit några få men högljudda sexistiska och rasistiska budskap från studentflaken. Skolorna brukar svära sig fria från ansvar: eleverna ansvarar för vad de gör efter skoltid, har det hetat. Men samtidigt har faktiskt många skolor dragit igång värdegrundsarbeten.

Amanda Swedsudde talade om skolornas ansvar i den här intervjun.

Hon fortsätter kampen mot machojargongen

Skolorna kan förstås inte bara strunta i vad som skriks, skrivs och sprids i skolans namn. De måste släppa ut sina elever med stolthet, inte bara över att eleverna har en gedigen utbildning utan även att de står för sunda värderingar.

Jag är inte ute efter att peka ut en ansvarig för sexism och machojargong utan vädja till alla att sprida gott och inte vara tysta när vi ser kränkningar.

Nyligen frågade några elever i en facebookgrupp om förslag på banderolltexter. Många av kommentatorerna verkade tävla om vem som kunde nå lägst nivå med förslagen.

Men jag såg också dem som sa ifrån. Som sa att sexism inte var okej. En del kallades tråkiga men de sa ifrån ändå.

Så vill de förändra branschen

De som säger ifrån är hjältar i mina ögon.

Samtidigt måste företagen säga ifrån. Elever på praktik ska skolas in i yrket, inte i osunda machoattityder. Nybakade studenter bör få veta vilka värdegrunder som gäller i företagen där de sedan ska jobba.

Jag vandrar hemåt i den ljusa Stockholmskvällen. Fortsortfarande bara glädje från studentflaken. Låt det fortsätta så i år.