Logga in

”Det är omöjligt att säga i vilka fastigheter våra rör installerats”

Publicerad
17 mar 2021, 14:33
| Uppdaterad
30 mar 2021

En felaktig plastblandning vid rörtillverkningen hos LK Systems för femton år sen orsakar fortfarande vattenskador. Nu har LK Systems rör orsakat ett stort vattenläckage i Örebro.

Familjekoncernen LK Systems är en av Nordens ledande VVS-leverantörer, som levererat rör i decennier.

Läs också:
Vattenskador kostar 10 miljarder

Den aktuella rörtypen är testad och godkänt, men under en tid 2006 blev det fel på plastblandningen vid rörtillverkningen, något som påverkat hållbarheten.

Defekterna upptäcktes efter att rören kontrolltryckts och installerats.

I höstas inträffade en stor vattenskada i Svenska Kyrkans studentbostäder i Örebro och de boende har sen dess haft en tuff tid med stambyte och renovering, något som tidningen Hem & Hyra uppmärksammat.

Två enrumslägenheter blev totalförstörda när vattnet forsade ut.

Enligt uppgift är det inte första gången som rören går sönder och orsakar vattenskador.

Läs också:
De har varit utan varmvatten och värme i fyra år: ”Vet inte om man ska skratta eller gråta”

Vilket ansvar tar LK Systems för de undermåliga rören?

– Trots att ansvarstiden på detta rörsystem, som tillverkades under en månad 2006, är långt förbi tar vi ändå ansvar och har vi bytt ut fler stammar i förebyggande syfte Ett rör i en stam har gått sönder i Svenska Kyrkan i Örebros fastighet hyresgästerna, vilket vi verkligen beklagar. Vi har haft en bra dialog och en god lösning direkt med fastighetsägaren och alla rör är nu utbytta, säger Henrik Abraham, kommunikationsansvarig på LK Systems och tillägger att företaget hanterar reklamationen.

I hur många fastigheter kan de här rören finnas?

– Vi säljer våra rörsystem genom grossister som via enskilda bygg- och hantverkare installerar systemen i fastigheter runt om i landet. Det är omöjligt att säga i vilka fastigheter våra rör installerats, viket är branschstandard, säger han.